وانپلاس با گوشیهای سری وانپلاس 9 (OnePlus 9) حضورش را در صنعت گوشیهای هوشمند تداوم بخشیده است. وانپلاس 9 و وانپلاس 9 پرو (OnePlus 9 Pro) اما، یک همکاری تازه برای وانپلاس به ارمغان آوردهاند و باعث شدهاند این شرکت با یک شریک در حوزه دوربین موبایل کار کند. در واقع کمپانیهای چینی هر کدام برای خود یک شریک در این زمینه دارند و حالا وانپلاس سراغ Hasselblad آمده است. اما آیا دوربین پرچمداران این شرکت هیچ کمی و کاستی ندارند؟. وانپلاس برای این خط تولید خود از شعار “بهترین تصویر گرفته شده” بهره برده بنابراین ما نیز انتظاراتمان را از نحوه عملکرد دوربین این گوشیها بالا میبریم.
این کمپانی چینی همکاری سه سالهای را با Hasselblad آغاز کرده و اولین موبایلهایی که از این توافق سود میبرند، وانپلاس 9 و وانپلاس 9 پرو هستند. دو شرکت نامبرده سعی کردهاند در این دو تلفن همراه روی کنتراست و روشهای پردازش تصویر متمرکز شوند تا بتوانند به استایل خاص Hasselblad که در حوزه عکسبرداری مشهور است، دست یابند.
در این مقاله اما، ما میخواهیم در مورد OnePlus 9 Pro که گوشی بزرگتری است صحبت کنیم. ظاهر کلی این موبایل در مقایسه با نماینده نسل پیشین تفاوت زیادی نکرده اما چندین فاکتور به خصوص در آن به چشم میخورد که دستگاه را از نظر ارگونومیکی خاص میکند. بر این اساس، دیگر خبری از دوربین سلفی قرار گرفته در وسط نوار مشکی رنگ بالای نمایشگر نیست تا ظاهر مستطیل شکل وانپلاس 9 پرو بیشتر به چشم بیاید زیرا این لنز به گوشه بالا سمت چپ صفحه نمایش منتقل شده است.
صفحه نمایش گوشی مورد بحث ما از نوعی تکنولوژی جدیدی بهره میبرد که طبق وعده وانپلاس مصرف انرژی را به میزان 50 درصد کاهش میدهد. دلیل این اتفاق هم به نحوه نورپردازی از پشت LTPO در پنلهای AMOLED مربوط میشود. این فناوری سبب میگردد تا ویژگی Smart 120Hz که نرخ بازسازی تطبیقی را کنترل میکند، در مواقع مورد نیاز سرعت آن را به 1 هرتز برساند.
سیستم باتری دو سلولی که سال گذشته و با وانپلاس 8 تی (OnePlus 8T) معرفی شد، امسال نیز به وانپلاس 9 پرو آمده و همزمان با این موبایل شارژر 65 درصدی به فروش میرسد که میتواند گوشی را ظرف مدت نیم ساعت به طور تمام و کمال شارژ کند. البته با سیستم نرمافزاری پیشرفتهتر و اقدامات بهرهوری انرژی، مهندسان وانپلاس موفق شدهاند تا سرعت اولیه شارژ موبایل را سریعتر از استانداردهای پیشین کنند. این شرکت همچنین، از تکنولوژی Warp Wireless یا همان شارژ بیسیم اختصاصی خودش رونمایی به عمل آورده که توانایی انتقال نیرو با قدرت 50 واتی را داراست.
جدای از اندازه صفحه نمایش و رزولوشن، مهمترین تفاوت وانپلاس 9 با وانپلاس 9 پرو به دوربین مربوط میشود؛ یعنی جایی که یک لنز تله فوتو اختصاصی در گوشی پیشرفتهتر به چشم میخورد. لنز اصلی هم یک سنسور بروز شده IMX789 سونی میباشد که از تکنولوژی تشخیص فاز تک مسیره به همراه فوکوس خودکار و ISO دوگانه بهره میبرد. لنز زاویه گسترده نیز یک سنسور 50 مگاپیکسلی است که جدیدتر شده تا انحرافات تصاویر گرفته شده را از بین ببرد.
ضبط ویدیو با کیفیت 8K و نرخ 30 فریم بر ثانیه و 4K با نرخ 120 فریم بر ثانیه نیز حالا امکانپذیر شده است. یک گزینه جدید Nightscape Video 2.0 هم در نظر گرفته شده که در شرایط کم نور فیلمهای باکیفیتتری ضبط میکند بنابراین با سیستم دوربین کاملاً پیشرفتهتر و بروز شدهتری در وانپلاس 9 پرو روبهرو هستیم.
مشخصاً شما نیز از اینکه میبینید به سبب همکاری وانپلاس و Hasselblad کیفیت تصاویر گرفته شده با دوربین عقب چهارگانه به شدت افزایش پیدا کردهاند، شگفتزده و هیجانزده هستید. ضمناً، باید ببینیم علیرغم اینکه همان باتری 4500 میلیآمپری سال قبل در این دستگاه قرار گرفته، دوام آن چهقدر افزایش یافته است. صفحه نمایش کممصرفتر و تراشه اسنپدراگون 888 به همراه مودم کووالکوم X60 قطعاً در این مسیر به وانپلاس 9 پرو کمک میکنند.
با تبلتفون تا زمان اشاره به نقاط قوت و نقاط ضعف پرچمدار جدید وانپلاس همراه باشید. اگر میخواهید یک گوشی جدیدتر ساخت وانپلاس را بخرید، به شما خواهیم گفت که آیا OnePlus 9 Pro یک موبایل بروز شده است یا خیر؟.
آنباکسینگ و محتویات درون جعبه
پکیجی که برای نوشتن این مقاله نقد و بررسی دریافت شد، شامل وانپلاس 9 و وانپلاس 9 پرو، یک قاب محافظ برای هر دستگاه و شارژر بیسیم سریع 50 واتی بود. اینبار شارژر بیسیم دارای رابط جداشدنی است و از هر نوع شارژر USB-C PD با توان 50 واتی پشتیبانی میکند.
به هر ترتیب، بستهبندیهای وانپلاس یک استاندارد مشخص را دنبال کردهاند بنابراین وانپلاس 9 پرو نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود. درون جعبه قرمز رنگ این موبایل علاوه بر گوشی، دفترچههای راهنما، قاب سیلیکونی (موجود در برخی کشور)، شارژر سریع 65 واتی و کابل رایج USB-C به Type-C USB 2.0 به چشم میخورند.
قاب سیلیکونی امسالی ظاهر ماتی دارد. هنوز مشخص نیست چرا وانپلاس این قاب را در برخی از کشورها به فروش میرساند و در برخی کشورها نمیفروشد. چیزی هست آنکه، قطعاً همه جا میتوان لوازم جانبی متفرقه و اصلی را خریداری کرد.
دو چیزی که میتوانیم مطمئن باشیم همواره با محصولات وانپلاس به دستمان میرسند، برچسبها و نامهای از مدیرعامل این شرکت یعنی پیت لو میباشد که مشتریان را به مشارکت کردن در انجمنهای وانپلاس تشویق میکند. ضمناً، یک ابزار درآوردن سیمکارت هم به این نامه چسبیده است.
مطابق معمول، درون جعبه خبری از هدفون یا هندزفری یا حتی آداپتور و کابل مبدل نیز نیست.
طراحی
وانپلاس 9 پرو سنت محصولات وانپلاس که شیوه طراحی چشمنواز اما غیر جذاب دارند را دنبال میکند. در حالی که سایر تولیدکنندگان سعی کردهاند ظاهر تولیداتشان را برجستهتر نشان دهند و در این مسیر آزمون و خطاهایی کنند اما به نظر میرسد وانپلاس از زبان طراحی معمولی خود که سالهای سال است از آن بهره میبرد، رضایت کامل دارد.
OnePlus 9 Pro برخی از ویژگیهای ظاهری وانپلاس 8 پرو را داراست اما در بعضی از زمینهها هم بروزتر شده است. این دستگاه هم کوتاهتر و هم باریکتر شده و اگرچه تفاوت آنقدر زیاد نیست ولی گرفتن و نگه داشتن دستگاه کار سادهتری شده است هرچند وزن زیاد فرقی نکرده است.
در وانپلاس 9 پرو دیگر خبری از نمایشگر منحنی که در وانپلاس 8 پرو وجود داشت، نیست. علیرغم اینکه کمی انحنا در این پنل به چشم میخورد اما شیب آن آنقدر کم شده که در کنارهها تقریباً ناپدید میگردد. این نوع شیوه طراحی چند مزیت دارد که در بخش صفحه نمایش مقاله به آنها میپردازیم.
در سمت راست فریم شاهد حضور دکمههای پاور و اسلایدر هشدار و در سمت چپ چارچوب شاهد حضور دکمههای تعیین میزان ولوم صدا هستیم. این دکمهها نسبت به وانپلاس 8 پرو به شکل قابلتوجهی پایینتر آمدهاند. این کار سبب میشود که وقتی موبایل را به صورت افقی در دست گرفتهاید، راحتتر دکمهها را لمس کنید و یا وقتی موبایل به صورت عمودی در دستتان است، به صورت ناخواسته دکمهها را لمس نکنید.
پایین فریم همان امکانات آشنا یعنی بریدگی دوگانه اسپیکر، پورت USB و اسلات قرار دادن سیمکارت را دارد. بالای موبایل هم چیز خاصی ندارد و تنها یک بخش منحنی میباشد.
قاب پشتی جایی است که مهمترین تفاوتها به چشم میخورند. دوربین عقب وانپلاس 8 پرو با ظاهر بیضی شکل قرار گرفته در وسط، متمایزترین دوربین را در بین محصولات وانپلاس داشت. این دوربین برآمدگی داشت اما این بالاآمدگی مشکل حادی به شمار نمیرفت زیرا در وسط بود تا وقتی گوشی روی سطح صافی قرار میگیرد، لرزش نداشته باشد و ثابت باقی بماند. وانپلاس 9 پرو اما، سراغ یک آرایه دوربینی جدید رفته که لنزها را به همراه برند Hasselblad در گوشه جای داده است؛ یعنی چیزی شبیه شیوه طراحی محصولات امروزی سایر شرکتها. برآمدگی دوربین در این تلفن همراه زیاد نیست اما به خاطر اینکه در کنار قرار گرفته زیاد باعث لرزش گوشی نمیگردد.
OnePlus 9 Pro در سه رنگ تولید شده است. مدل استفاده شده برای نوشتن این مقاله، خاکستری میباشد که قاب پشتی درخشانی دارد و وقتی به سمت پایین آن حرکت میکنید، ظاهر انعکاسدهندهاش بیشتر خودنمایی خواهد کرد. نمونه سبز رنگ این تلفن همراه هاله ماتی دارد. نمونه مشکی رنگ آن هم جذابترین مورد است چرا که پوشش مات فشردهای دارد که ما را یاد گوشیهای قدیمیتر وانپلاس میاندازد. با این اوصاف، نمونه سبز رنگ تنها موردی است که فریم درخشانی دارد و دو مورد بعد مات میباشد.
گفته شده که دو نمونه سبز و مشکی اثرات انگشت را جذب نخواهند کرد؛ اتفاقی که به خودیِ خود فوقالعاده است زیرا نمونه خاکستری رنگ پس از چند دقیقه استفاده پر میشود از آلودگیها و لکههای اثر انگشت.
در حالی که نمونه خاکستری رنگ این موبایل بیشترین نوآوری را از نظر ظاهری دارد اما آن اتفاقات جذابی که در محصولات پیشین وانپلاس رخ داده بودند را ندارد. از جمله این اتفاقات میتوانیم به افکت پر زرق و برق وانپلاس 7 پرو (OnePlus 7 Pro) آبی و عمق بینظیر وانپلاس 8 پرو آبی اشاره کنیم.
با همه اینها، نمونه خاکستری این گوشی ظاهر مدرنی دارد و ما را یاد شیوه طراحی الماس نقرهای محصولات مرسدس بنز میاندازد. بعضیها هم معتقدند که رویه آن شبیه جیوه و آهن مایع میباشد.
درست مانند وانپلاس 8 پرو، وانپلاس 9 پرو هم در برابر آب و خاک مقاوم میباشد زیرا تأییدیه IP68 را دریافت کرده است. جدای از این مورد، خودِ موبایل خوشدست و خوشساخت بوده و وقتی آن را در دست میگیرید احساس پر بودن به ما دست خواهد داد. این دستگاه شیشهای اما، نیازمند آن است که در یک قاب محافظ قرار گیرد تا در صورت افتادن از ارتفاع آسیبی نبیند. به علاوه، لازم به ذکر است که وانپلاس از گوریلا گلس 5 در قاب جلویی و پشتی بهره برده به همین خاطر جدیدترین پوشش محافظ در این موبایل به کار نرفته است.
اولین چیزی که هنگام راهاندازی و روشن کردن گوشی متوجهش میشوید، پایین بودن سنسور اسکنر اثر انگشت زیر صفحه نمایش است. البته محل قرارگیری این حسگر ارگونومیک و کارایی موبایل را تحتالشعاع قرار نمیدهد. در بدترین حالت، شاید چند روز طول بکشد تا به جایی که این سنسور نشسته عادت کنید.
سایز کلی OnePlus 9 Pro با ابعاد 163.2*73.6*8.7 میلیمتری کوچکتر از ابعاد وانپلاس 8 پرو است. نمایشگر این موبایل 6.7 اینچی میباشد و افزایش ناچیز نسبت بدنه به تصویر 20.1:9 یعنی اگرچه عرض این تلفن همراه نسبت به مدل پارسالی یکسان است اما طول آن کوتاهتر شده تا تعادل در آن ایجاد گردد.
ماژول دوربین عقب محل قرارگیری چهار لنز در یک برآمدگی مستطیل شکل است. لنز بالایی زاویه گسترده و لنز پایینی 48 مگاپیکسلی اصلی است. لنز سمت چپی سنسور مونو کروم 2 مگاپیکسلی و لنز سمت راستی هم تله فوتو با قابلیت زوم 3.3 برابری میباشد. در این بخش همچنین، لیزر فوکوس خودکار، میکروفون فیلمبرداری و چراغ فلاش LED را میبینید.
پورتها، میکروفونها، اسپیکرها و دکمهها تقریباً همان جاهایی نشستهاند که پیش از این در وانپلاس 8 پرو وجود داشتند. شیاری که در امتداد بالای فریم کشیده شده بود دیگر از بین رفته اما به جای آن میکروفون نویز کنسلینگ حضور یافته است.
در سمت چپ هم دکمههای کاهش و افزایش صدا دیده میشوند و در پایین پورت USB-C را میبینیم. اسلات قرار دادن سیمکارت نیز در اینجا قرار گرفته و میتوان در آن به صورت همزمان دو نانو سیمکارت گذاشت. به خاطر داشته باشید که نه حافظه وانپلاس 9 و نه حافظه وانپلاس 9 پرو را نمیتوان ارتقا داد. اسپیکر پایینی نیز همان پورت دوتایی را دارد.
به طور کلی شیوه طراحی وانپلاس 9 پرو نسبت به نمونه پیشین در برخی قسمتهای جزئی بهتر شده است. به علاوه، کیفیت ساخت آن نیز بسیار بالا بوده و بسیار مستحکم و پیشرفته به نظر میآید. متأسفانه این موبایل بزرگ و سنگین میباشد ولی این اتفاق امروزه برای پرچمداران کاملاً طبیعی شده است. علاوه بر اینها، نوع طراحی این گوشی در مقایسه با نمونه پیشین کمی یکنواخت بوده به همین دلیل آرزومندیم که وانپلاس در آینده ایدههای نوآورانه، خلاقانه و چشمنوازی ابداع کند.
به این ترتیب، ظاهر این گوشی در مقایسه با وانپلاس 8 پرو یکسان است. در واقع فکر میکنیم که اگر به خاطر همکاری با Hasselblad نبود، وانپلاس باز هم از همان شیوه طراحی پیشین و قدیمی خود بهره میجست.
علیرغم اینکه تصمیم وانپلاس برای کاهش انحناها با هدف جلوگیری از لمس ناخواسته گوشی اتخاذ شده اما معتقدیم که همچنان میتوان تصمیمات بهتری در این زمینه گرفت.
در ادامه، نگاهی به امتیازات کسب شده در آزمایشهای مختلف مربوط به صفحه نمایش خواهیم انداخت تا ببینیم در یک سال اخیر چه اتفاقاتی در این حوزه افتاده است. همچنین، به بررسی نتایج آزمون های دوام باتری میپردازیم و کیفیت اسپیکرهای این دستگاه را آنالیز خواهیم کرد.
صفحه نمایش
وانپلاس 9 پرو صفحه نمایش 6.7 اینچی 10 بیتی LTPO AMOLED دارد که دارای رزولوشن 3216*1440 میباشد. سرعت نرخ بازسازی این نمایشگر به 120 هرتز میرسد و میتواند محتواها را با کیفیت HDR پخش کند اما وانپلاس در آن استانداردهای HDR10، HDR10+ و HLG را نیز گنجانده است.
در آزمایشهای تخصصی، معمولاً 75 درصد ابعاد نمایشگر برای بررسی میزان روشنایی در نظر گرفته میشود ولی شرکتهای سازنده در این زمینه آزادی عمل دارند. به هر حال، با بررسی 15 درصد صفحه نمایش، حداکثر روشنایی پرچمدار وانپلاس به 1150 نیت میرسد بنابراین ادعای این شرکت مبنی بر نهایت روشنایی 1300 نیتی به واقعیت تبدیل نمیشود هرچند رکورد به دست آمده نیز فاصله چندانی با آن ندارد.
اگر گزینه تنظیم تطبیقی روشنایی این تلفن همراه را روشن کنید، میزان روشنایی 871 نیتی به ثبت خواهد رسید اما با خاموش کردن آن رکورد ثبت شده 523 نیت خواهد بود. این اعداد و ارقام بیانگر خوانایی بالای صفحه نمایش در زیر نور مستقیم خورشید میباشند.
حالت پیشفرض وانپلاس برای پخش رنگها یعنی Vivid، بسیار شفاف و درخشان است. رخ دادن این اتفاق تا حدودی طبیعی است زیرا خیلی از افراد ترجیح میدهند در گوشیشان رنگها به صورت سرزنده و پویا پخش شوند. در این میان، اگر شما از جمله کسانی هستید که میخواهید رنگها را سردتر ببینید، خوشبختانه وانپلاس فکری برای نیازتان کرده است.
در حالت پیشفرض Vivid، تفاوت رنگی نمایشگر به 3.1 میرسد و حداکثر 5.8 خواهد بود. در حالت بسیار دقیق sRGB هم میانگین تفاوت رنگی 0.7 و حداکثر آن 1.7 است. به خاطر داشته باشید که تفاوت رکوردهای کمتر از عدد 2 را نمیتوان با چشم مسلح متوجه شد.
البته نمایههای رنگی موجود بیش از اینها هستند. Natural شباهت زیادی به sRGB دارد اما دقتش زیاد بالا نیست. در بخش تنظیمات پیشرفته، AMOLED Wide Gamut رنگها را اشباعشدهتر از سایرین نمایش میدهد بنابراین مناسب کسانی خواهد بود که میخواهند رنگها را پرحرارتتر ببینند. sRGB و Display P3 رنگها را از دید خودشان نمایش میدهند. میزان گرم یا سرد بودن سه مورد آخری که نام بردیم را میتوان با اسلایدر کم یا زیاد کرد.
در حالی که انتخاب هر کدام از نمایههای موجود به خودِ شما بستگی دارد، حدس میزنیم که حالت Natural بهترین مورد است زیرا وانپلاس 9 پرو میتواند در گوشیهایی که از کیفیت تصویر P3 پشتیبانی میکنند، مستقیماً به آن سوئیچ شود.
نرخ بازسازی سریع اما، یک موضوع بسیار جذاب است. نمایشگر این تلفن همراه از تکنولوژی نورپردازی از پشت LTPO بهره میبرد بنابراین میتواند با توجه به محتوای در حال پخش نرخ نوسازی را به صورت مداوم تنظیم و مصرف انرژی را مدیریت کند. اگر دارید ویدیویی مشاهده میکنید که در هر ثانیه 24 فریم دارد، خودِ صفحه نمایش بازسازی میشود. ضمن اینکه چنانچه یک تصویر ثابت پخش شد، سرعت نرخ نوسازی به 1 هرتز کاهش مییابد. هنگامی هم که آن را لمس کردید و انگشتتان را به اینطرف و آنطرف بردید، نرخ نوسازی به 120 هرتز افزایش پیدا خواهد کرد.
وانپلاس تبلیغ کرده که حداکثر سرعت نرخ تازهسازی این نمایشگر 120 هرتز است اما خوشبختانه در آن امکان اجرای محتواها با سرعتهای 90، 60 و حتی 1 هرتزی وجود دارد که البته هر کدام از آنها با توجه به محتوایی که دارد پخش میشود، روشن خواهد شد. وقتی سرعت صفحه نمایش روی 120 هرتز تنظیم شده، خودِ دستگاه سرعت را مدام تغییر میدهد بنابراین گزینهای وجود ندارد که کاربر مخصوصاً مشخص کند نرخ نوسازی روی 120 هرتز ثابت بماند.
متأسفانه راه آسانی نیست که بتوانیم نرخ بازسازی 1 هرتزی که وانپلاس ادعا کرده را اندازهگیری و بررسی کنیم. حتی با ابزارهای موجود در آزمایشگاههای تخصصی نیز نمیتوان تأیید یا رد کرد که نمایشگر دارد با این نرخ محتواها را پخش میکند یا خیر. با این حال، شاید در بخش دوام باتری مقاله نقد و بررسی بتوانیم به این موضوع پاسخ شفافی بدهیم.
شاید از همه خجالتآورتر، نبود نرخ بازسازی سریع هنگام اجرای بازیها باشد. این شرکت چندین بازی محدود از جمله Fortnite، PUBG Mobile و Pokémon Go را به لیست سفید خود افزوده بنابراین فقط همین گیمها میتوانند با حداکثر سرعت 90 هرتزی اجرا شوند. این تصمیم سبب شده تا از خیلی از بازیها پشتیبانی نگردد. ضمن اینکه بازی مشخص نشده که اجازه بهرهمندی از نرخ نوسازی بیش از 90 هرتزی را دارد. به علاوه، وقتی بازیکن در یک بازی نمایشگر را لمس نمیکند، خودِ وانپلاس نرخ بازسازی را از 90 به 60 هرتز کاهش میدهد به همین دلیل فاکتور روان بودن رابط کاربری از بین میرود. بر خلاف نمایشگرهای دارای رابط کاربری ثابت، بازیها همیشه عناصر متحرکی دارند و مطابق با سرعت صفحه نمایش پخش و جابهجا میشوند.
وانپلاس یک ویژگی به نام Hyper Touch افزوده که نرخ حساسیت لمسی را به 360 هرتز افزایش میدهد. در حالی که این ویژگی را باید به صورت دستی از تنظیمات صفحه نمایش روشن کنید اما فعلاً در برخی از بازیهای به خصوص مانند PUBG Mobile، Call of Duty Mobile، League of Legends: Wild Rift و Brawl Stars کاربرد دارد. در این بین، بازی Call of Duty Mobile با حالت فعال شده اجرا شد اما تفاوت زیادی میان نرخ حساس به لمس احساس نگردید. این اتفاق تا حدودی قابل پیشبینی بود چرا که فعالیت موتور حساس به لمس را زمانی میتوانیم احساس کنیم که بازی در زمان فعال بودن نرخ نوسازی 60 هرتزی اجرا شده وگرنه در نرخهای سریعتر، تفاوت زیادی به چشم نخواهد خورد.
یک حالت رزولوشن بالای ویدیوها تحت عنوان Ultra-High وجود دارد که در زمان نوشتن این مقاله نقد و بررسی تنها در اینستاگرام فعال بود. این ویژگی با استفاده از هوش مصنوعی، سبب بهبود شیوه نمایش محتواهای ویدیویی در اپلیکیشنهای پشتیبانی شده میگردد. با این قابلیت، شاید فیلمهای پخش شده در اینستاگرام جزئیات بیشتری را نشان دهند اما ظاهرشان کمی مصنوعی خواهد بود.
وانپلاس 9 پرو حالت Vibrant Color Effect Pro که از وانپلاس 8 پرو به ارث برده را داراست. این گزینه فیلمها را در حالی پخش میکند که گویا رنگهایشان اشباعشدهتر به نظر میآیند. با این وجود، این ویژگی تفاوت زیادی در گوشی مورد بحث ما ایجاد نخواهد کرد. در پرچمدار سال گذشته این شرکت اما، رنگ فیلمها اشباعشدهتر میشد. لازم به ذکر است که این آپشن برای نخستین بار در وانپلاس 8 تی مشاهده شد ولی حتی با گذشت بیش از یک سال، هنوز نمیدانیم کارایی دقیق آن چیست.
OnePlus 9 Pro از ویژگی Motion Graphic که در محصولات پیشین وانپلاس وجود داشت، بهره میبرد تا از الگوریتمهای متحرک سود ببرد و فریمهای ثابت را متصل به یکدیگر نشان دهد. هدف از این ویژگی آن است که ویدیوهای دارای فریم کم را سریعتر پخش کند. به عقیده برخیها، مضرات این قابلیت بیش از فایدههایش است به خصوص آنکه معمولاً از آن در محتواهای سینمایی استفاده میشود که باید فریم ریت مخصوص به خودشان را داشته باشند زیرا همه زیباییشان به همین فاکتور بستگی دارد. با افزایش فریم ریت، ویدیو به صورت غیرطبیعی روان میگردد بنابراین سازنده محتوا به هدف خودش نخواهد رسید. با ذکر این نکته، باید اشاره کنیم که هیچ گزینه متحرکسازی کامل نیست چرا که افکتهای مصنوعی زیادی به وجود میآیند که کیفیت تصاویر را کاهش میدهند. با این اوصاف، قویاً پیشنهاد میکنیم این آپشن را خاموش نگه دارید.
عملکرد کیفیت گزینه HDR صفحه نمایش وانپلاس 9 پرو فوقالعاده است. اگر با استفاده از این آپشن در یوتیوب و نتفلیکس فیلم پخش کنید، مشاهده خواهید کرد که محتواهای HDR10 در مقایسه با چیزی که در وانپلاس 8 پرو دیده بودیم حداقل از نظر روشنایی بهبود یافتهاند. همچنین، قسمتهای نورانیتر در گوشی امسالی جذابتر به نظر میآیند زیرا کیفیت HDR بیشتر خودنمایی میکند. ضمن اینکه این تلفن همراه میتواند در قسمتهای سایهدار جزئیات بیشتری را به نمایش درآورد. از آن جایی که این صفحه نمایش 10 بیتی است، از فضای رنگی Display-P3 به طور تمام و کمال پشتیبانی میکند؛ این یعنی فیلمها را با بیشترین کیفیتی مشاهده خواهید کرد که گزینه HDR میتواند پخش نماید.
در این میان، نمایشگر وانپلاس 9 پرو مشکلی دارد که نمایشگر وانپلاس 8 پرو نداشت. در حالی که پرچمدار پارسالی قسمتهای مشکی را کاملاً تاریک نشان میدهد اما پرچمدار امسالی آنها را با هالهای خاکستری پخش میکند. البته این معضل در جاهایی که نور محیط طبیعی است قابل تشخیص نخواهد بود اما وقتی دارید در یک اتاق تاریک فیلمی میبینید که خیلی از جاهای آن تیره هستند، خودش را نشان میدهد. البته به نظر میرسد این مشکل مختص آپشن HDR است و نه SDR.
همانطور که در بخش طراحی این مقاله نیز گفتیم، واقعاً خوشحالیم که میبینیم قسمتهای منحنی اطراف نمایشگر کمتر شدهاند. وانپلاس اینبار سراغ شیوه طراحی رفته تا لبههای صفحه نمایش محصولش را کمتر منحنی کند. در مقایسه با وانپلاس 8 پرو، نمایشگر وانپلاس 9 پرو انحنای کمتری دارد اما اینگونه نیست که کاملاً صاف باشد. صفحه نمایش جدید همچنین، کمتر تار خواهد بود.
خوشبختانه مشکلات ناشی از لمس ناخواسته نمایشگر OnePlus 9 Pro کمتر شدهاند ولی از بین نرفتهاند. این یعنی وقتی گوشی را در دست گرفتهاید، شاید به صورت ناخواسته صفحه نمایشش را لمس کنید. این اتفاق مخصوصاً زمانی رخ میدهد که میخواهید از دوربین استفاده نمایید زیرا در این حالت موبایل را از لبههایش گرفتهاید. اگر شرکتهای سازنده گوشیهای اندرویدی همچنان اصرار دارند از لبههای منحنی در محصولاتشان استفاده کنند، حداقل کاری که باید انجام دهند آن است که با سیستمهای نرمافزاری آنها را به لمس کف دست کمتر حساس نمایند.
دوام باتری
وانپلاس 9 پرو از باتری دو سلولی 2250 میلیآمپری بهره میبرد تا ظرفیت منبع نیروی آن در مجموع به 4500 میلیآمپر بر ساعت برسد. این دقیقاً همان ظرفیتی است که وانپلاس 8 پرو از آن بهره میبرد. صرفنظر از حضور تراشه اسنپدراگون 888 کووالکوم، به خاطر وجود نمایشگر LTPO وانپلاس ادعا میکند که دوام باتری به شدت افزایش یافته ولی در آزمایشهای مختلف، این ادعا به اثبات نرسید و عملکرد این تلفن همراه معمولی بود.
البته مدت زمان تماس صوتی بر بستر شبکه 3G مجموعاً به 33 ساعت و 57 دقیقه رسید. در آزمایش وبگردی نیز دوام به 13 ساعت و 12 دقیقه افزایش یافت ولی هنگام پخش فیلم، منبع نیرو به استقامت 13 ساعت و 34 دقیقهای دست یافت. این رکوردها به همراه عملکرد نه چندان مناسب استندبای اسنپدراگون 888 منتج به این شد که در مجموع دوام باتری کاهش یابد. در مقایسه با سایر گوشیهای دارای تراشه اسنپدراگون 888، وانپلاس 9 پرو نتوانست حرف زیادی برای گفتن داشته باشد به طوری که شیائومی می 11 (Mi 11) حدوداً 89 ساعت دوام آورد ولی اوپو فایند ایکس 3 پرو (Oppo Find X3 Pro) با دوام 81 ساعتی پس از نماینده وانپلاس قرار گرفت.
انتظار میرفت در آزمایشهایی که در آنها نمایشگر روشن است، امتیازات به مراتب بهتری نسبت به امتیازات کسب شده از وانپلاس 8 پرو به دست آوریم. ضمن اینکه نمیدانیم آیا پنل LTPO در این بین تأثیر شگرفی میگذارد دارد یا خیر. متأسفانه امکان تأیید یا رد کردن هیچکدام از این موارد وجود نداشت چرا که شمارنده فریم بر هر ثانیه که در ابزارهای مخصوص توسعهدهندگان اندروید وجود دارد، با تکنولوژی LTPO سازگار نیست.
سرعت شارژ
باتری 4500 میلیآمپری موجود در وانپلاس 8 تی، 9 و 9 پرو از تکنولوژی دو سلولی بهره میبرد. این یعنی آداپتور به صورت همزمان دو باتری را با سرعت زیادی شارژ میکند. وانپلاس همزمان با گوشی 8 تی از شارژر 65 واتی رونمایی به عمل آورد اما 9 پرو از فناوری سریعتری به نام Warp Charge 65T استفاده میکند. دو گوشی امسالی کمپانی چینی به گونهای پیشرفتهتر شدهاند که مقاومت درونی سیستم شارژ کاهش یافته است تا باتری بتواند وات بیشتر را برای مدت زمان بیشتری دریافت کند و با سرعت کمتری انرژی خود را از دست بدهد.
با فناوری نامبرده، باتری OnePlus 9 Pro توانست در مدت 31 دقیقه به طور تمام و کمال شارژ گردد؛ یعنی 2 دقیقه کمتر از 29 دقیقه وعده داده شده توسط وانپلاس. وانپلاس 8 تی نیز در عرض 39 دقیقه شارژ شد. این پیشرفت شاید چندان دندانگیر نباشد ولی همچنان حیرتانگیز است.
همزمان با معرفی وانپلاس 9 پرو، تکنولوژی شارژ بیسیم با پیشرفت قابلتوجهی روبهرو شد. این شرکت از فناوری Warp Charge 50 Wireless Charger رونمایی کرد که میتواند حداکثر انرژی 50 واتی را به گوشی منتقل کند. این شارژر کابل جدا شدنی ندارد بنابراین جایگزین کردن آن با کابلی دیگر بسیار سخت خواهد بود. به علاوه، این امر سبب سختتر شدن مدیریت کابل نیز میشود.
اینبار خبری از کابل موقتی روی Warp Charge 50 نیست ولی وانپلاس از مشتریان خود خواسته حتماً و همزمان با وانپلاس 9 پرو از شارژر Warp Charge 65T بهره ببرند. اگرچه همزمان با این موبایل آداپتور 65 واتی قرار ندارد اما شارژر بیسیم کابل USB-C به USB-C مخصوص به خودش را داراست.
استند شارژر بیسیم 50 واتی گوشی را در عرض 43 دقیقه کامل شارژ خواهد کرد. در آزمایش 30 دقیقهای نیز 70 درصد منبع نیرو پر شد.
این استند سیمپیچ دوگانه دارد تا بتوانید موبایل را چه برعکس و چه درست روی آن قرار دهید. دو سیمپیچ این شارژر در بالا و پایین جای گرفتهاند. با این روش، وانپلاس 9 پرو و یا هر نوع گوشی که با شارژرهای Qi سازگار است را میتوان شارژ کرد.
OnePlus 9 Pro همچنین، از فناوری شارژ بیسیم معکوس پشتیبانی میکند بنابراین میتوانید هر وسیله سازگار با آن را با سرعت 5 واتی شارژ نمایید.
کیفیت صدا
وانپلاس 9 پرو اسپیکر استریو و یک اسپیکر صدای بلند در پایین دارد. ضمن اینکه میکروفون پایینی نیز حکم کانال دوم اسپیکر را داراست. وقتی موبایل را در حالت افقی میگیرید، کانال دوم در سمت چپ قرار میگیرد ولی وقتی آن در حالت عمودی در دست گرفتهاید، گوشی از سنسور شتابسنج بهره میبرد تا کانالها را با توجه به نوع چرخش انجام شده عوض کند.
این موبایل در آزمایشهای تخصصی امتیاز توصیفی “خیلی خوب” را به دست آورده بنابراین از این نظر همچون وانپلاس 9 عمل میکند هرچند از نظر عدد و رقم کمی تفاوت به چشم میخورد.
سیستم عامل و رابط کاربری
رابط کاربری OxygenOS وانپلاس مسیر پر پیچ و خمی را طی کرده است. با نسخه 11 اما، این پوسته نرمافزاری به گونهای بهینهسازی شده تا بتوان به صورت یک دستی از نمایشگرهای بزرگ استفاده کرد. بسیاری از اپلیکیشنهای درونی و تنظیمات نمایشگر را میتوان از طریق کنترلها، تبها و دکمههای موجود در وسط یا قسمتهای پایینی صفحه نمایش مدیریت و با یک دست لمس کرد.
در این بین، یکی از ویژگیهای جدید OxygenOS که در پسزمینه وجود دارد، همزمان با وانپلاس 9 پرو معرفی شده است. Turbo Boost 3.0 با استفاده ترکیبی از حافظه رم واقعی و رم مجازی به شما اجازه میدهد 25 درصد نرمافزارها را در پسزمینه در حال اجرا نگه دارید. وقتی رم واقعی از بیشترین ظرفیت خودش استفاده میکند، رم مجازی کمی از حافظه را در اختیار میگیرد تا به صورت موقتی به عنوان رم واقعی به کار گرفته شود.
همزمان با معرفی وانپلاس 8 تی، بسیاری از ویژگیهای OxygenOS 11 در اختیار کاربران قرار گرفتند. حال از آن جایی که وانپلاس 9 پرو از همان نسخه سیستم نرمافزاری بهره میبرد، سعی میکنیم مواردی که در گذشته صحبت کردهایم را بروز کنیم.
در زمان راهاندازی گوشی، از شما درخواست خواهد شد تا یکی از فونتهای پیشفرض Roboto اندروید و یا Sans وانپلاس را برگزینید. مورد دوم فونت سبکی است که ظاهر مدرنی دارد اما برخیها به خاطر خواناتر بودن، ممکن است مورد اول را بپسندند. البته شما میتوانید بعداً فونت مدنظر را از بخش سفارشیسازی (Customization) تنظیمات تغییر دهید.
سنسور اسکنر اثر انگشت مشخصاً در بخش پایینی نمایشگر قرار گرفته اما این اقدام سبب نشده کارایی آن تحتالشعاع قرار گیرد. اگر در گذشته مالک یکی از گوشیهای وانپلاس بودهاید، شاید چند روز طول بکشد تا به محل جدید قرارگیری این حسگر عادت کنید.
با OxygenOS 10.5، وانپلاس ویژگی OnePlus Shell را از سمت چپ هوم اسکرین به کارت ثانویهای که از بالا به پایین کشیده میشود، منتقل کرد. گوگل فید هم حالا در چپترین قسمت هوم اسکرین جایگیری کرده است. نحوه چارخونه بودن هوم اسکرین را میتوان میان گزینههای مختلفی سوئیچ کرد اما مورد پیشفرض 5*5 است. امکان تغییر شکل آیکونهای دایرهای پیشفرض به آیکونهای مربعی که اخیراً در نسخه چینی این رابط کاربری یعنی HydrogenOS دیدهایم نیز وجود دارد. در تازهترین ورژنهای این پوسته نرمافزاری، وانپلاس اعلام کرده که گوشیهایش که در چین فعال هستند، از رابط کاربری سفارشیسازی شده ColorOS شرکت اوپو بهره میبرند.
نوار اعلانات، دارای شش گزینه تنظیمات سریع در بالا، اسلایدر کاهش و افزایش روشنایی و دکمههای کنترل فایل رسانهای (در صورتی که آهنگ یا فیلمی در حال پخش است) میباشد. در زیر این موارد هم اعلانات قابل مشاهده خواهند بود. ضمناً، گزینههای تنظیمات سریع دیگری نیز وجود دارند که در صورت تمایل میتوانید آنها را اضافه و یا مرتب کنید.
دیگر منوی باز شونده به سمت پایین OnePlus Shell نام دارد. برای دستیابی به این آپشن باید در هر قسمتی از هوم اسکرین OxygenOS که شده، انگشتتان را به سمت پایین بکشید. این در حالی است که برای نمایان ساختن نوار اعلانات، باید انگشت خود را از بالای نمایشگر به سمت پایین بکشید.
امکان سفارشیسازی OnePlus Shell با استفاده از ابزارهای از پیش تعریف شده مانند گامشمار، ویجت وضعیت آب و هوا و ابزارک پارکینگ وجود دارد. به علاوه، میتوان ویجتهای متفرقه دیگری را نیز به این بخش افزود. بهتر است این قسمت را اینگونه فرض کنید که میتوانید میانبرهای دلخواه و ویجتهای مورد علاقهتان که جایی در هوم اسکرین ندارند را در آن بگذارید.
گزینههای نمایشگر تطبیقی (Ambient Display) هم در تب سفارشیسازی تنظیمات وجود دارند. از این بخش میتوانید رنگ غالب، آیکونهای سیستمی، تصاویر پسزمینه، فونت و ساعت تطبیقی را تعویض نمایید.
Insight یک ساعت تطبیقی است که با توجه به نحوه استفاده از گوشی اطلاعات کامل و جامعی در اختیارتان قرار میدهد و نشان خواهد داد هر به چهقدر قفل نمایشگر را در طول روز باز کردهاید.
OxygenOS 11 در وانپلاس 9 پرو فوقالعاده است. شاید این رابط کاربری مانند نسخههای پیشین ساده نباشد اما ظاهر جذابی داشته و سرعت زیادی دارد. وانپلاس توانسته بدون اینکه آسیبی به تجربه کاربران وارد کند، به امکانات و ویژگیهای این پوسته نرمافزاری بیفزاید و در عین حال ظاهر آن را نیز تمیز نگه دارد. البته شاید به عقیده برخیها منوی تنظیمات مرتب نباشد ولی این عیب در اکثر رابطهای کاربری سیستم عامل اندروید مشاهده میشود.
ضمناً، باید اشاره کنیم که هنوز حالت تک دستی اختصاصی در OxygenOS 11 وجود ندارد هرچند این ویژگی است که احتمالاً همزمان با نسخه آتی اندروید عرضه خواهد شد.
عملکرد و امتیازات بنچمارک
وانپلاس 9 و وانپلاس 9 پرو اولین جزو اولین گوشیهایی به شمار میروند که از جدیدترین چیپست ساخت کووالکوم که با فرآیند لیتوگرافی 5 نانومتری تولید شده بهره میبرند. اسنپدراگون 888 که مودم X60 5G دارد، تأمین کننده انرژی هر دو دستگاه میباشد.
تراشه نامبرده هشت هسته داشته و متشکل از سه خوشه است و میتواند نسبت به اسنپدراگون 865 به میزان 25 درصد عملکرد بهتری از خودش به ثبت برساند. خوشه اولیه آن یک هسته Kryo 680 Prime با نهایت سرعت 2.84 گیگاهرتزی داشته و از شیوه طراحی Cortex-X1 شرکت ARM استفاده میکند. خوشه بعدی سه هسته Kryo 680 Gold با سرعت 2.42 گیگاهرتزی دارد و مبتنی بر شیوه طراحی Cortex-A78 است. در نهایت خوشه چهارتایی و کم مصرف Kryo 680 Silver به کار رفته که دارای سرعت 1.8 گیگاهرتزی میباشد.
پردازنده گرافیکی هم آدرنو 660 است که در مقایسه با آدرنو 650 به میزان 35 درصد سریعتر شده است. این قطعه از تکنولوژیهای Open GL ES 3.2، Vulcan 1.1 و فناوری تازه نرخ متغیر پوششی پشتیبانی میکند.
هم وانپلاس 9 و هم وانپلاس 9 پرو رم LPDDR5 دارند که بنا بر ادعای کمپانی سازنده، دارای سرعت 6400 مگابیت بر ثانیهای است. این دو گوشی همچنین، دارای تکنولوژی حافظه غیر قابل ارتقای UFS 3.1 هستند.
تنها OnePlus 9 Pro از ویژگی Hyper Touch بهره میبرد. زمانی که بازی را اجرا کردهاید، این قابلیت بازخوردهای لمسی را با سرعت بیشتری به گوشی منتقل خواهد کرد. نمایشگر این تلفن همراه مدام میان سرعت نرخ نوسازی 60 یا 120 هرتزی سوئیچ میشود اما با Hyper Touch سرعت به 360 هرتز میرسد. در این میان، تنها چهار بازی PUBG Mobile، Call of Duty Mobile، League of Legends و Brawl Stars از این قابلیت پشتیبانی میکنند.
Cool Play دیگر قابلیتی است که در هر دو گوشی امسال معرفی شده وانپلاس وجود دارد. این ویژگی مواد بیشتری را در سیستم سرمایشی درونی که لولههای گرافیتی ضخیمتر، فویل مسی و لوله خارج کننده گرمای بزرگتر دارد را قرار میدهد. مورد آخر به گوشی کمک خواهد کرد تا حرارت ایجاد شده به سبب اجرای بازیها که به فریم آمده را از منافذ بدنه شیشهای به بیرون هدایت نماید. با این اوصاف، وقتی بازی PUBG Mobile را اجرا میکنید، خودِ گوشی خیلی گرم خواهد شد اما این گرما در سرتاسر بدنه موبایل پخش میگردد.
حالا بد نیست نگاهی به امتیازات بنچمارک بیندازیم.
در اولین آزمون بنچمارک، OnePlus 9 Pro توانست پابهپای ایسوس راگ فون 5 (Asus ROG Phone 5) پیش برود هرچند امتیازی که به ثبت رساند کمی از آن پایینتر بود. ضمن اینکه نمره به دست آمده توسط این موبایل کمی بیشتر از گلکسی اس 21 اولترایی (Galaxy S21 Ultra) بود که تراشه اگزینوس 2100 داشت. به علاوه، نمره موبایل مورد بحث ما از نمره شیائومی می 11 و اوپو فایند ایکس 3 پرو که چیپست اسنپدراگون 888 دارند نیز بیشتر بود. این تلفن همراه همچنین، کمی از هواوی میت 40 پرو (Huawei Mate 40 Pro) عقب افتاد. البته باید به این نکته اشاره کنیم که در محصول هواوی حالت عملکرد (Performance Mode) که سرعت گوشی را افزایش میداد، فعال شده بود.
امتیازات آزمایشهای تک هستهای تقریباً در تمام پرچمداران یکسان هستند. لازم به ذکر است که در آزمایشهای تک هستهای و چند هستهای، اپل با تراشه A14 Bionic خود همچنان صدرنشین است.
عملکرد گرافیکی وانپلاس 9 پرو عالی است. ایسوس راگ فون 5 توانست امتیاز بیشتری را به ثبت برساند اما تفاوت عملکرد این دو بسیار ناچیز است. شایان ذکر است که محصول ایسوس یک سیستم خنککننده درونی دارد. به هر حال، عملکرد گرافیکی موبایل مورد بحث ما همسو با پرچمداران شیائومی و اوپو است که تراشه اسنپدراگون 888 دارند.
در آزمایشهایی که نمایشگر در آنها روشن میباشد، رزولوشن گوشیها روی فول اچدی پلاس تنظیم شده است.
OnePlus 9 Pro در آزمون AnTuTu خیلی خوب کار کرد اما از ایسوس راگ فون 5 و وانپلاس 9 ضعیفتر بود. این تلفن همراه اما، از هواوی میت 40 پرو و دیگر گوشیهایی که پردازنده کایرین 9000 5G داشتند، بهتر کار کرد.
هیچ اعتراضی به نحوه عملکرد وانپلاس 9 پرو وارد نیست. در حالی که تنظیمات بازی PUBG Mobile در بیشترین حالت ممکن بود، این موبایل توانست آن را با سرعت فوقالعادهای اجرا کند.
این تلفن در برخی اوقات خیلی داغ کرد بنابراین حدس میزنیم ویژگی Cool Play نمیتواند همیشه آن عملکردی که انتظار داریم را از خودش به ثبت برساند. با همه اینها، Cool Play توانست در حد و اندازه خودش خوب کار کند زیرا خیلی سریع گرما را در تمام سطح موبایل پخش کرد و هیچ نقطهای از آن را زیاد داغ نگه نداشت.
هنگامی که تنظیمات نمایشگر را در بیشترین حالت ممکن یعنی QHD+ قرار دادیم و نرخ بازسازی را به 120 هرتز رساندیم، وانپلاس 9 پرو توانست در آزمایش 3D Mark Wild Life Stress نمره 55.6 درصدی ثبات را کسب کند. سرعت فریم ریتها پس از چهارمین یا پنجمین مرحله این آزمون افت کرد اما مقدار آنها تا نهمین مرحله کاهش نیافت. لازم به ذکر است که فریم ریتها در نوزدهمین مرحله آزمون 3D Mark Wild Life Stress از بین رفتند.
دوربین
وانپلاس 9 پرو سیستم دوربین عقب چهارگانهای دارد که متشکل از لنزهای گسترده، فوق گسترده، تله فوتو و مونو کروم است.
لنز اصلی 48 مگاپیکسلی IMX789 ساخت سونی میباشد که فاصله کانونی 23 میلیمتری و دریچه دیافراگم f/1.8 دارد و به ثابتسازی اپتیکال تصاویر (OIS) مجهز است. این لنز دارای ISO دوگانه بوده و از کیفیت 12 بیتی RAW و تکنیک DOL-HDR سونی پشتیبانی میکند. لنز زاویه گسترده هم یک سنسور 50 مگاپیکسلی IMX766 سونی با فاصله کانونی 14 میلیمتری و دریچه دیافراگم f/2.2 است.
دوربین تله فوتو 8 مگاپیکسلی دریچه دیافراگم f/2.4 داشته و از فاکتور بزرگنمایی 3.3 برابری توسط لنز اصلی استفاده میکند و به سیستم OIS مجهز است. بر خلاف گوشیهای پیشین، از لنز تله فوتو برای گرفتن تصاویر پرتره استفاده نمیشود و از آن تنها میتوان برای گرفتن تصاویر و ویدیوهای زوم شده بهره گرفت. در نهایت به لنز مونو کرومی میرسیم که 2 مگاپیکسلی است و فقط به این دلیل حاضر شده تا لنز اصلی را در به ثبت رساندن تصاویر مونو کروم کمک کند.
همزمان با تولید وانپلاس 9 پرو، وانپلاس با شرکت سوئدی Hasselblad همکاری سه سالهای را آغاز کرده است. گفته میشود که این کمپانی به وانپلاس کمک کرده تا نحوه رنگبندی تصاویر در گوشیهای وانپلاس 9 را بهبود بخشد و رابط کاربری اپلیکیشن دوربین را با تغییراتی همراه سازد.
اپلیکیشن دوربین
اما بد نیست ابتدا در مورد رابط کاربری اپلیکیشن دوربین صحبت کنیم. OnePlus 9 Pro یک اپلیکیشن دوربین جدید دارد که نسبت به نسخههایی که در گوشیهای نسلهای پیشین وجود داشتند، تغییراتی کرده است. مهمترین اتفاق روی داده، دکمه جدید شاتر با رنگی کاملاً متمایز است؛ یعنی دقیقاً همان کاری که Hasselblad در دوربینهای خود انجام میدهد. صدای دکمه شاتر هم تغییر کرده تا با صدای دکمه شاتر دوربینهای Hasselblad همخوانی داشته باشد.
برای اینکه تغییرات گسترده اپلیکیشن را بهتر مشاهده کنیم، باید سراغ حالت پیشرفته یا همان Pro برویم. در اینجا بروزشدهترین رابط کاربری برای تعیین پارامترهای مختلف نظیر ISO، تعادل نور سفید، سرعت دکمه شاتر، نحوه نورپردازی و فوکوس را میبینیم. ضمناً، پیشتر در اپلیکیشنهای قبلی یک چرخدنده وجود داشت اما در وانپلاس 9 پرو نوار افقی دیده میشود که میتوان آن را بالا و پایین کشید. تنظیم فاکتورهای مختلف با این خط خیلی آسانتر از روشهای قبلی است و حالت خودکار نیز همیشه در دسترس قرار دارد و دیگر مانند گذشته در یک جای پرت حاضر نشده است.
متأسفانه تقریباً همه جای رابط کاربری اپلیکیشن دوربین با تغییر همراه بوده است. با این وجود، مشکلاتی نیز به چشم میخورد که انتظار میرفت وانپلاس خیلی زود آنها را مرتفع سازد. تنظیم دستی نحوه نورپردازی در حالت خودکار خواهد بود و یک اسلایدر کوچک و آیکون کوچکتر به هیچ عنوان به درد انجام این کار نمیخورند. دکمههای مخصوص زوم نیز ریز هستند و انتخاب گزینه بزرگنمایی مدنظر یکی از کارهای بسیار سخت است. بهتر میبود این آپشن با اسلایدر موجود در حالت عکسبرداری پیشرفته جایگزین گردد اما هنوز چنین چیزی نشده است.
وقتی گوشی را در حالت افقی میگیرید، اپلیکیشن دوربین نمیچرخد. باز کردن خیلی سریع منوی تنظیمات در حالی که موبایل را به صورت افقی گرفتهاید نیز دشوار است زیرا نمایشگر در همان حالت عمودی باقی میماند حال فرقی نمیکند که آیا گزینه چرخش خودکار را فعال کردهاید یا خیر. آیکون تنظیمات هم کوچک شده و انتخاب آن بسیار سخت میباشد.
وانپلاس علاوه بر انیمیشن برگشت به منظرهیاب، یک انیمیشن جدید هنگام جابهجایی در میان سه لنز قرار داده است. این جابهجایی یکی از آهستهترین افکتهایی است که در موبایلها دیدهایم به طوری که سوئیچ کردن میان لنزهای زاویه گسترده به تله فوتو نوعی انیمیشن ایستا را اجرا میکند.
اپلیکیشن دوربین نصب شده در OxygenOS 11.2.1.1 یک باگ دارد و آن اینکه وقتی حالت فیلمبرداری با 60 یا 120 فریم بر ثانیه را انتخاب میکنید، منظرهیاب در همان حالت 30 فریم بر ثانیه باقی میماند. البته ویدیوی ضبط شده درست است ولی منظرهیاب اطلاعات درستی نمیدهد.
در نهایت، حالت پیشرفته عکسبرداری همچنان به شما اجازه نمیدهد به سایر لنزها دست پیدا کنید. این یعنی اگر میخواهید دوربین را به طور کامل کنترل کنید و یا با کیفیت RAW عکسبرداری نمایید، قادر خواهید بود تنها از لنز اصلی بهره بگیرید. ضمن اینکه خبری از گزینه فیلمبرداری پیشرفته یا ضبط 24 فریم بر هر ثانیه نیز نیست.
کیفیت تصاویر گرفته شده در روز
بیایید ابتدا در مورد کیفیت تصاویر گرفته شده در روز توسط لنز اصلی صحبت کنیم. کیفیت این عکسها خوب است اما وقتی تبلیغات بیش از حد وانپلاس در مورد دوربین و همکاری او با Hasselblad را در نظر میگیریم، نمیتوانیم کیفیت این تصاویر را عالی بدانیم.
در مورد جزئیات بگوییم که OnePlus 9 Pro نسبت به نمونههای پیشین خود پیشرفت قابلملاحظهای نکرده است. مقدار جزئیات ثبت شده خوب و در حد یک لنز 12 مگاپیکسلی میباشد بنابراین از لنزهای پیشرفتهتر موجود در دیگر رقبای همرده ضعیفتر کار میکند. برخی اوقات در بعضی از محیطها مقدار جزئیات زیاد نیستند و بافتها تار میشوند.
به علاوه، مقدار جزئیات ثبت شده نسبت به چیزی که در وان 8 پرو دیده بودیم بسیار کمتر است. احتمال دارد که دلیل این اتفاق فاصله کانونی عریضتر باشد زیرا این لنز حالا با همان رزولوشن فاصله بیشتری را میپوشاند بنابراین هر آنچه در فریم قرار دارد تارتر به نظر میرسد. وانپلاس فرآیند شفافسازی تصاویر را شدیدتر کرده تا این نقطه ضعف را جبران نماید اما شفافسازی نمیتواند جزئیات از بین رفته را بازگرداند و تنها افکتهای مصنوعی به وجود میآورد.
حالت عکسبرداری 48 مگاپیکسلی هم در اینجا دردی دوا نمیکند. مقدار جزئیاتی که به ثبت میرسانید زیاد نخواهند شد و تغییر اندازه تصاویر به سایز 12 مگاپیکسلی نیز نشان خواهد داد که ظاهراً همان تصاویر استاندارد 12 مگاپیکسلی هستند و فقط کمی نویزشان کاهش یافته و شفافسازی در آنها بیشتر شده است.
حال که در مورد نویز صحبت کردیم، بد نیست بگوییم که حتی اگر در روز و در شرایطی عکسبرداری میکنید که نور کافی تابیده و ISO کم است نیز عکسهای 12 مگاپیکسلی و پیشفرض غالباً نویزدار خواهند بود. البته وقتی در صفحه نمایش گوشی به تصاویر نگاه میکنید، نمیتوانید متوجه نویزها شوید اما هنگام ویرایش یا برش آنها این نکته را خواهید فهمید. بد نیست به این موضوع اشاره کنیم که وانپلاس 8 پرو نویزهای کمتری به ثبت میرساند هرچند مقدار جزئیاتی که ثبت میکند برابر هستند. فرآیند شفافسازی تصاویر وانپلاس 9 پرو نیز کمک خاصی نخواهد کرد چرا که نویزها در عکسها نمایانتر خواهند شد و بیشتر به چشم خواهند آمد.
دقت رنگ تصاویر هم بعضی اوقات بالاست و بعضی اوقات پایین. انتظار میرفت در این بخش گوشی خوب کار کند به خصوص آنکه وانپلاس وعده داده بود تولید رنگ به شکل طبیعیتری صورت خواهد پذیرفت اما تصاویر گرفته شده با وانپلاس 9 پرو طبیعی نیستند. عکسهای ثبت شده در روز رنگ آسمان را به شکل اشباع شده نشان میدهند و قسمتهای سبز رنگ را نیز برجستهتر میکنند بنابراین از چیزی که در صحنه اصلی میبینیم، درخشانتر هستند. فاکتور تعیین تعادل نور سفید نیز سبب میگردد رنگها سردتر دیده شوند حال آنکه معمولاً وقتی در روز آفتابی عکسبرداری میکنیم، چنین اتفاقی رخ نمیدهد. رنگهای قرمز، به خصوص در فضاهای سر بسته، بیشتر شبیه رنگ ارغوانی میشوند. ضمناً، گویا کنتراست هم افزایش یافته تا از کمتر شدن کیفیت تصاویر جلوگیری گردد.
در مقایسه با OnePlus 8 Pro، وانپلاس 9 پرو عملکرد به مراتب بدتری داشت. پرچمدار پیشین کمپانی چینی از تعادل نور سفید بهتری برخوردار بود و تصاویر کمکنتراستتری میگرفت.
رنج دینامیک معمولی است. در حالی که وانپلاس 8 پرو رنگها را نورانیتر نشان میداد اما وانپلاس 9 پرو از نور تصاویر میکاهد به همین دلیل جزئیات موجود در سایهها از بین میروند. وقتی نور کافی میتابد، آپشن UltrasShot HDR وانپلاس میتواند افکت مصنوعی و تقلبی HDR را به عکسها بیفزاید. لازم به ذکر است که عکسهای گرفته شده در حالت اتوماتیک طبیعی نیستند و به هیچ عنوان شبیه خروجیهای محصولات اپل و گوگل نخواهند بود.
سنسور اصلی OnePlus 9 Pro بسیار پیشرفتهتر از سنسور گوشی نسل قبل است. IMX789 به راحتی IMX689 را در زمینههای رنج دینامیک و عملکرد در شرایط کم نور شکست میدهد. با مقایسه تصاویر RAW گرفته شده با هر دو دستگاه، میتوانیم ادعا کنیم که خروجیهای وانپلاس 9 پرو بسیار باکیفیتتر هستند و قسمتهای سایهدار ظاهر شفافتری دارند حال آنکه عکسهای ثبت شده با پرچمدار پارسال، تکهتکه دیده میشوند. ضمناً، مقدار جزئیات در تصاویر RAW شگفتانگیز است.
وقتی عکسهای JPEG میگیریم، کاملاً مشخص است که مشکل اصلی وانپلاس و سپس Hasselblad است. اگر حوصله دارید، میتوانید خودتان تصاویر RAW بگیرید و آنها را ویرایش کنید زیرا سختافزار قرار گرفته در این تلفن همراه بالارده و پیشرفته میباشد. حتی فایلهای JPEG گرفته شده با حالت پیشرفته هم از خروجیهای حالت اتوماتیک باکیفیتتر هستند زیرا نویز کمتری داشته، طبیعیتر بوده و فرآیند شفافسازی آنها بهتر انجام شده است.
تا زمانی که عملکرد لنزهای زاویه گسترده را در نظر میگیرید، باید بگوییم که عملکرد دوربین زاویه گسترده جدید وانپلاس 9 پرو عالی است. دقت رنگ این سنسور مانند دقت رنگ لنز اصلی میباشد اما علیرغم اینکه گستردهتر است، مقدار جزئیاتی که در این تصاویر 12.5 مگاپیکسلی گرفته شدهاند، زیاد هستند.
اما مهمترین نکتهای که توجه ما را به سمت خودش جلب میکند، لنزی است که فرم آزادی دارد. در اکثر گوشیها، تصاویر زاویه گسترده را میبایست به صورت نرمافزاری تصحیح کرد تا انحرافات به وجود آمده در اطراف آنها از بین برود. معمولاً این گزینه را باید از تنظیمات اپلیکیشن دوربین روشن کرد و دلیل اینکه انجام این کار اختیاری است نیز آن است که فعالسازی آن سبب برش خوردن تصاویر میگردد و از عرض آنها میکاهد.
نتیجه این اتفاق آن است که این تصاویر گرفته شده عریضتر و کمانحرافتر از تصاویری هستند که با گوشیهای نسلهای پیشین میگرفتیم. حتی لبههای فریم نیز خم نمیشوند و مستقیم باقی میمانند.
در شرایطی که نور کافی میتابد، لنز تله فوتو با قدرت زوم 3.3 برابری فوقالعاده کار میکند. این سنسور جزئیات زیادی را به ثبت میرساند بنابراین حالت پیشفرض عکسبرداری با آن در اکثر مواقع پاسخگوی نیاز کاربران خواهد بود. دقت رنگ عکسهای ثبت شده با این حسگر بعضی وقتها خوب و بعضی وقتها ضعیف است و در برخی قسمتها نیز تار شدگی نمایان میگردد. ضمن اینکه نحوه فوکوس کردن این سنسور مانند شیوه فوکوس کردن لنز اصلی سریع نیست. به علاوه، اگر دوربین تشخیص دهد سوژهای که میخواهید از آن عکس بگیرید خیلی به گوشی نزدیک است، به لنز اصلی سوئیچ خواهد شد؛ اتفاقی که چندان ایدهآل نخواهد بود زیرا زوم 3.3 برابری دیجیتالی لنز اصلی ظاهر زیاد خوشآیندی ندارد.
چنانچه دوربین تشخیص دهد به نزدیکی سوژه رسیدهاید، گزینه سوئیچ شدن به حالت مکرو را ارائه خواهد کرد. این آپشن معمولاً زمانی نمایان میگردد که سوژه در فاصله شش اینچی دوربین جای میگیرد. به طور کلی بهتر است حتی اگر به سوژه نزدیک نشدهاید نیز از حالت مکرو برای تصویربرداری استفاده کنید زیرا سنسور بزرگتر و دریچه دیافراگم عریضتر لنز اصلی ممکن است باعث شود تصاویر کشیده و اطراف آنها تار گردد.
پیش از اینکه سراغ کیفیت تصاویر گرفته شده در شب برویم، بد نیست در مورد دوربین مونو کروم نیز صحبت کنیم. درست مانند وانپلاس 8 تی، وانپلاس 9 پرو هم یک لنز 2 مگاپیکسلی مونو کروم دارد. همانطور که پیش از این هم گفتیم، این سنسور به خودیِ خود نمیتواند عکس بگیرد اما به لنز اصلی کمک خواهد کرد تا تصاویر مونو کروم یا تک رنگ بگیرد.
تا به امروز به خاطر اینکه شرکتهای سازنده گوشی اضافه شدن لنز چهارم به قاب پشتی محصولاتشان را توجیه کنند، بهانههای بچهگانهای آوردهاند اما چیزی که در OnePlus 9 Pro میبینیم واقعاً عجیب و غریب است. لنز اصلی به لنز دومی نیاز ندارد تا تصاویر مونو کروم بگیرد زیرا انجام این کار از طریق سیستم پردازشی نرمافزاری امکانپذیر است؛ موضوعی که تا کنون در دو فیلتر مونو کروم اپلیکیشن دوربین به اثبات رسیده است. با این حال، منطق وانپلاس برای گنجاندن این سنسور خندهدار میباشد و تصاویری که این سنسور میگیرد نکته به خصوصی ندارند و به هیچ عنوان متمایز نیستند. در واقع این عکسها فقط سیاه و سفید هستند.
کیفیت تصاویر گرفته شده در شب و شرایط کم نور
در شب و در شرایطی که نور کافی وجود ندارد، وانپلاس 9 پرو خودی نشان میدهد. دو لنز جدید این دستگاه بهترین تصاویری را میگیرند که میتوانند در این شرایط به ثبت برسند. حتی اگر گزینه عکسبرداری در شب یا همان Nightscape را روشن نکنید نیز این نکته را متوجه خواهید شد.
لنز اصلی این تلفن همراه تصاویری میگیرد که جزئیات زیادی داشته و دقت رنگشان فوقالعاده است هرچند میزان ISO زیاد خواهد بود. این سنسور جدید و عالی به دوربین اجازه میدهد تا حتی اگر ISO روی عدد زیادی تنظیم شده هم عکسهای باکیفیتی بگیرد. باید شرایط خیلی بحرانی و فضا بسیار تاریک باشد وگرنه با حالت استاندارد و بدون روشن کردن Nightscape هم میتوانید تصاویر باکیفیتی به ثبت برسانید.
زمانی که این آپشن فعال شد، کیفیت عکسها به شدت ارتقا مییابد. نورپردازی در تصاویر بهتر میشود، رنج دینامیک و دقت رنگها هم افزایش خواهد یافت. به علاوه، نویز نیز از بین میرود. در این حالت شیوه فوکوس کردن هم عالی است مگر در شرایطی که سوژه تیره میباشد و یا در فاصلهای قرار دارد که لیزر فوکوس خودکار نمیتواند به آن دست یابد. با همه اینها، خروجیهای ثبت شده با وانپلاس 9 پرو در شب و شرایط کم نور میتوانند برخی اوقات بیش از حد روشن یا پردازش شده باشند. بعضی وقتها این نکته اصلاً و به هیچ عنوان باب میل شما نیست بنابراین چهبسا خواهید خواست خودتان به صورت دستی نورپردازی را انجام دهید.
لنز زاویه گسترده هم در مقایسه با سایر لنزهای زاویه گسترده مشاهده شده در رقبای همرده، بسیار عالی کار میکند. فعالسازی Nightscape برای این لنز نیز سبب ارتقای کیفیت تصاویر شده و قطعاً شما را حیرتزدهتر خواهد کرد.
کیفیت تصاویر پرتره
وانپلاس 9 پرو تنها با لنز اصلی میتواند تصاویر پرتره بگیرد. این تلفن همراه به صورت پیشفرض زوم دیجیتالی 2 برابری را در دستور کار قرار میدهد تا انحرافات را از بین ببرد و سوژه را بهتر تشخیص دهد ولی اگر میخواهید در فریم سوژه بیشتری را جای دهید، این امکان را دارید تا زاویه پوشش داده شده کامل را روشن نمایید ولی توجه داشته باشید که انجام این کار سبب میشود سوژه کمی کشیده به نظر بیاید.
OnePlus 9 Pro در اینجا عملکرد قابلقبولی از خودش ارائه میکند. اگرچه گزینهای برای تعیین میزان تار شدگی پسزمینه وجود ندارد اما تصاویری در اختیار خواهید داشت که بسیار باکیفیت هستند. در این میان، برخی اوقات سوژه بیش از حد از پسزمینه جدا شده که گویا از جای دیگری بریده و سپس در اینجا چسبانده شده است. الگوریتمهای هوش مصنوعی موظف به جداسازی سوژه از پسزمینه هستند و بسیار خوب کار میکنند هرچند در برخی جاها نظیر موهای سوژه، شیشهها و فاصله میان آرنج و بدن افراد، افکتهای بخصوصی به وجود میآید.
کیفیت تصاویر سلفی
وانپلاس 9 پرو دوربین سلفی 16 مگاپیکسلی فوکوس ثابت با دریچه دیافراگم f/2.4 دارد. این دقیقاً همان لنز IMX471 ساخت سونی است که پیش از این در گوشیهای نسلهای قبل تا وانپلاس 7 پرو وجود داشت.
کاملاً مشخص است که چرا وانپلاس به استفاده کردن از این سنسور اصرار دارد زیرا مقدار جزئیات زیادی به ثبت رسانده و دقت رنگ بالایی دارد و برای تصاویر پرتره گرفته شده در روز هم رنج دینامیک عالی میباشد.
در این بین، جایی که نقاط ضعف این لنز نمایان میشود، شبها و شرایط کم نور است زیرا هیچ گزینهای نظیر Nightscape برای دوربین سلفی در نظر گرفته نشده است. به علاوه، خبری از ویژگی فوکوس خودکار در این سنسور نیست و ضبط ویدیوها با آن نیز نهایتاً با کیفیت 1080p و نرخ 60 فریم بر ثانیه انجام میشوند. به علاوه، در حالی که میدان دید برای یک نفر کافی است ولی در مقایسه با سایر لنزهای عریض موجود در بازار، میدان دید این سنسور محدودتر میباشد. برای مثال، وانپلاس نورد (OnePlus Nord) دوربین سلفی زاویه گسترده دارد و میتواند فیلمهای 4K ضبط کند.
دوربین جلو توانایی گرفتن تصاویر پرتره را نیز دارد. بار دیگر، نبود گزینه تنظیم میزان افکت تار شدگی در پسزمینه، عملکرد آن را تحتالشعاع قرار میدهد به خصوص آنکه جداسازی سوژه از پسزمینه کمی با مشکل مواجه میشود. امیدواریم وانپلاس به زودی این امکانات اولیه و مبتدی را هر چه سریعتر در اپلیکیشن دوربین خود قرار دهد چرا که بسیاری از رقبای او سالهای سال است آنها را ارائه کردهاند.
ضبط و کیفیت ویدیو
وانپلاس 9 پرو میتواند ویدیوهای 1080p، 4K و 8K ضبط کند. لنز اصلی و گسترده آن امکان فیلمبرداری با کیفیت 1080p با نرخ 30 و 60، 4K با نرخ 30، 60 و 120 و 8K با نرخ 30 فریم بر ثانیه را دارد. لنز زاویه گسترده هم توانایی ضبط ویدیوهای 1080p با نرخ 30 و 60، 4K با نرخ 30 و 60 و 8K با نرخ 30 فریم بر ثانیه را داراست. لنز تله فوتو هم فقط میتواند فیلمهای 1080p با نرخ 30 فریم بر ثانیه را ضبط کند. در دفعات بعد که گزینه فیلمبرداری تله فوتو مانند 1080p با نرخ 60 یا 4K با نرخ 30 و 60 فریم بر ثانیه در دسترس است، لنز اصلی به صورت دیجیتال فرآیند بزرگنمایی را انجام میدهد.
ویدیوهای ضبط شده در همه رزولوشنها و فریم ریتها توسط کدک H.264 رمزگشایی میشوند ولی شما این امکان را دارید تا به صورت دستی سراغ کدک H.265 بروید تا از پر شدن حافظه داخلی گوشی جلوگیری کنید و همزمان از کیفیت فیلم نیز نکاهید.
سیستم ثابتسازی الکترونیکی هم در اوقاتی که میخواهید در هر ثانیه 30 و 60 فریم به ثبت برسانید، روشن میشود بنابراین در حالت 120 فریم بر ثانیه وجود ندارد. مطابق معمول، این سیستم تمام میدان دید مجاز سنسور را نمیپوشاند و هیچ راهی هم برای غیرفعالسازی آن تعبیه نشده است.
به علاوه،، در اینجا دو گزینه فیلمبرداری اسلوموشن در نظر گرفته شدهاند که عبارتند از: 1080p با نرخ 240 فریم بر ثانیه و 720p با نرخ 480 فریم بر ثانیه. حالت Super Stable هم از لنز زاویه گسترده بهره میبرد و سپس خروجی خود را به گونهای به ثبت میرساند که شبیه خروجی لنز اصلی است و در ادامه از این شیوه برای ثابتسازی فیلم استفاده میکند. حالت فیلمبرداری Nightscape امکان فیلمبرداری در شب را با دوربین اصلی به وجود میآورد. در نهایت، باید به این نکته اشاره کنیم که این حالت شبیه ویژگی موجود برای تصاویر کار میکند به طوری که با افکت مصنوعی تار شدگی، سوژه را از پسزمینه جدا میسازد. لازم به ذکر است که حالات Super Stable، Nightscape و پرتره، کیفیت 1080p دارند.
OnePlus 9 Pro از گزینه فیلمبرداری با کیفیت HDR پشتیبانی نمیکند. البته منظور ما از این آپشن آن نیست که کیفیت ویدیوهای SDR ارتقا یابد بلکه منظورمان این است که ویدیوها 10 بیتی HDR PQ با استاندارد HDR10 و . . . شوند. همانطور که پیش از این هم گفتیم، هیچ حالت پیشرفتهای برای فیلمبرداری وجود ندارد بنابراین امکان کنترل کردن کیفیت تصاویر فراهم نیست و فقط میتوانیم رزولوشن و فریم ریت را مدیریت نماییم.
ویدیوهای ضبط شده توسط لنز اصلی با کیفیت 8K، چندان تعریفی نیستند. در اینجا صحبت از تصاویر 33 مگاپیکسلی است اما در کمال تعجب مقدار جزئیاتی که ثبت شدهاند به هیچ عنوان نزدیک این عدد و رقم نیستند. بیتریت 150 مگابیت بر ثانیه را نیز میبایست سرزنش کنیم چرا که ساختار کلی این سنسور کواد بایر است. البته این نکات نباید سبب شوند فکر کنید هیچ پیشرفتی نسبت به ویدیوهای 4K دیده نمیشود بلکه فقط میگوییم که کیفیت آنها به گونهای نیست که بتوانیم آنها را چهار برابر باکیفیتتر تلقی کنیم.
فیلمهای ضبط شده 8K توسط لنز زاویه گسترده به هیچ عنوان 8K نیستند. کیفیت این ویدیوها به شکلی است که میتوانیم بگوییم فقط نوعی ارتقای رزولوشن صورت گرفته وگرنه جزئیات تار و افکتهای مصنوعی در سرتاسر آنها به چشم میخورند. این نکات و اشکالات فیلمهای 8K ضبط شده با لنز زاویه گسترده را بسیار بیکیفیتتر از فیلمهای 4K میکنند.
با ضبط ویدیوهای 4K در دو حالت 30 و 60 فریم بر ثانیه توسط دو لنز اصلی و زاویه گسترده، جزئیات زیاد، رنج دینامیک گسترده و کیفیت کلی تصاویر بیشتر میشود. سیستم ثابتسازی تصاویر در اکثر اوقات خوب کار میکند اما وقتی میخواهید روی چیزی زوم کنید و سوژه متحرک را به ثبت برسانید، با مشکل مواجه میشود.
متأسفانه سیستم ثابتسازی تصاویر از محصول نهایی برشهایی را انجام میدهد. این کار سبب خواهد شد لنز اصلی به یک لنز تله فوتو تبدیل گردد و سوژهای که در فاصلههای نزدیک قرار گرفته، سختتر به ثبت برسد.
اگر میخواهید بدون سیستم ثابتسازی الکترونیکی فیلمبرداری کنید، حالت 4K با نرخ 120 فریم بر ثانیه همان چیزی است که میخواهید. این گزینه گستردهترین میدان دید توسط لنز اصلی را ارائه میکند که حتی از حالت معمولی که برای ثابت کردن تصاویر برشی انجام میدهد نیز عریضتر است. مشکل آن اما، 120 فریم بر ثانیه میباشد که نمیتوان بدون سه پایه یا ثابت کننده فیلمبرداری کرد و فریم زیاد نیز خروجی را لرزان میکند؛ حتی در ثابتترین و بیحرکتترین دستها.
مشخصاً وجود حالت 120 فریم بر ثانیه به معنای آن نیست که از فریم ریت نهایی آن استفاده کنید بلکه در پردازشهای پس از ضبط میتوانید از آن بهره بگیرید. لازم به ذکر است، علیرغم اینکه صفحه نمایش وانپلاس 9 پرو 120 هرتزی میباشد اما امکان مشاهده فیلمهای 120 فریم بر ثانیه وجود ندارد چرا که این موبایل همه فیلمها را با حالت 60 فریم بر ثانیه نشان میدهد. به هر حال، شما میتوانید سرعت ویدیوها را به میزان چهار برابر کمتر کنید تا کلیپهای 30 فریم بر ثانیه در اختیار داشته باشید و یا سرعتشان را پنج برابر کاهش دهید تا سینمایی و 24 فریم بر ثانیه شوند. وقتی سرعت ویدیوها را کاهش میدهید، لرزش آنها در این حالات زیاد احساس نخواهند شد هرچند همچنان استفاده از سه پایه یا یک ثابت کننده را به شما پیشنهاد میکنیم.
نکته فوقالعاده در مورد این حالت آن است که فایلهای ویدیویی را با همان حالت 120 فریم بر ثانیه ضبط میکند و سرعتشان را کاهش نمیدهد. این کار سبب میشود کاربر بتواند بعدها با فایل کار کرده و در فرآیندهای پردازشی پسا فیلمبرداری آن را ویرایش نماید. ضمناً، اگر نمایشگر یا رایانهای دارید که از نرخ بازسازی سریع پشتیبانی میکند، میتوانید این ویدیوها را در آن دستگاهها ببینید.
ذکر این نکته نیز الزامی است که دقت رنگ ویدیوهای ثابتسازی شده به صورت دستی با دقت رنگ ویدیوهای معمولی متفاوت است. دلیل این اتفاق آن است که وانپلاس ویدیوها را با فضای رنگی 601 ضبط میکند به همین دلیل کیفیت رنگها عوض میشود تا با فضای رنگی 709 تطابق بیشتری داشته باشد.
وانپلاس 9 پرو میتواند با دو حالت Nightscape و پرتره فیلمبرداری کند. کیفیت خروجیهای این گزینهها زیاد خوب نیست و نکته به خصوصی درباره آنها وجود ندارد که بخواهیم در موردشان صحبت کنیم.
خلاصهای از عملکرد دوربین وانپلاس 9 پرو
عملکرد دوربین وانپلاس 9 پرو بر خلاف آن چیزی که وانپلاس گفته بود، زیاد خوب نیست زیرا انتظاراتی که از برند Hasselblad داشتیم به واقعیت تبدیل نشدند. انتظار میرفت نسبت به مدلهای پیشین، حداقل در بخش دقت رنگ و شیوههای پردازش تصاویر، با پیشرفت زیادی روبهرو باشیم اما اینچنین نشد. به جای این نکته، تفاوت جزئی در مقایسه با خروجیهای وانپلاس 8 پرو مشاهده کردیم و حتی برخی جاها شاهد پسرفتهایی بودیم.
باید یادآوری کنیم که دوربین وانپلاس 8 پرو کیفیت بالایی داشت اما امیدوار بودیم شرکت Hasselblad بتواند تأثیر بسزایی بگذارد و فقط شفافیت و کنتراست را افزایش ندهد اما در بسیاری از شرایط چیز بخصوصی نمیبینیم. بعضی اوقات، تصاویر بدتر از گذشته هستند که نویز بیشتری دارند، سایهها تار میباشند و مقدار جزئیات کاهش یافتهاند و فرآیندهای پردازش تصاویر نیز افکتهای مصنوعی به وجود آوردهاند.
اپلیکیشن جدید دوربین نیز نکته خاصی ندارد که بخواهیم در موردش بگوییم. شاید تغییراتی در رابط کاربری ایجاد شده باشند اما بیشتر امکاناتش همان مواردی هستند که پیش از این در اپلیکیشن دوربین گوشیهای وانپلاس دیده بودیم. کمپانی چینی میتوانست خیلی از قابلیتها را بهبود بخشد اما گویا دکمه شاتر نارنجی رنگ را در اولویت قرار داده است.
دوربین جلو هم از نظر سختافزاری تغییر زیادی نکرده است. وانپلاس همان سنسوری را در وانپلاس 9 پرو قرار داده که از زمان وانپلاس 7 پرو به کار برده بنابراین نسبت به دیگر رقبا بسیار ضعیفتر میباشد.
این نکات اما، نباید سبب شوند فکر کنید هیچ پیشرفتی در OnePlus 9 Pro به وجود نیامده است. عملکرد این دوربین در شرایط کم نور فوقالعاده بوده و یکی از بهترین عملکردهایی میباشد که تا کنون در گوشیهای هوشمند دیدهایم. لنز زاویه گسترده نیز تصاویر باکیفیت خوبی میگیرد. کیفیت فیلمها هم خوب است و قطعاً شما نیز از کار کردن با فایلهای ویدیویی 4K با نرخ 120 فریم بر ثانیه لذت خواهید برد.
شایان ذکر است که عملکرد کلی دوربین وانپلاس 9 پرو خوب خواهد بود. با این وجود، از این نظر نسبت به رقبای همرده عقبتر میباشد و هر چهقدر هم بازاریابی و عناوین پر زرق و برق برای آن استفاده شود نیز نخواهد توانست این شرایط نامناسب را تغییر دهد.
رقبا و آلترناتیوها
با توجه به اینکه قیمت گوشیها روزبهروز گرانتر میشوند و وانپلاس 9 پرو هم با قیمت 969 دلاری به فروش میرسد، باید این دستگاه را با موبایلهایی مقایسه کنیم که از نظر کیفی هیچ کم و کاستی ندارند.
بخش رقبا و آلترناتیوها را با سرسختترین رقیب یعنی گلکسی اس 21 اولترا آغاز میکنیم. در حالی که این تلفن همراه با قیمت 1199 دلاری فروخته میشود اما معمولاً میتوان آن را با قیمت کمتری یافت.
به هر حال، پرچمدار سامسونگ یکی از تحسینشدهترین گوشیهایی است که به بازار آمده است. این موبایل از نظر کیفیت ساخت، عملکرد صفحه نمایش، دوربین و دوام باتری هیچ چیزی کم ندارد. در این میان، عملکرد دوربین مهمترین نکتهای است که باید به آن اشاره کنیم و فکر میکنیم اس 21 اولترا فعلاً متنوعترین و توانمندترین دوربین عقب بازار را دارد.
دیگر آپشن فوقالعاده، شیائومی می 11 است. در حالی که این موبایل در همه کشورها به فروش نمیرسد ولی از نظر قیمتی میتوان آن را ارزانتر از وانپلاس 9 پرو دانست. البته این به معنای ضعیفتر بودن آن نیست زیرا این تلفن همراه از همه جهات کامل میباشد. مطمئناً کار کردن یا نکردن با رابط کاربری MIUI یک سلیقه شخصی است اما در سایر زمینهها باید این محصول شیائومی را یک رقیب سرسخت برای محصول وانپلاس تلقی کنیم.
دیگر رقیب، اوپو فایند ایکس 3 پرو میباشد که محصول اوپو، کارخانه خواهر خوانده وانپلاس است. این موبایل شیوه طراحی صنعتی فوقالعادهای را به کار برده تا از نظر امکاناتی همه چیز تمام بوده و کیفیت دوربینها، صفحه نمایش و سرعت شارژ آن نیز در بهترین شرایط ممکن باشد. با قیمت 1099 دلاری، فایند ایکس 3 پرو بسیار گران خواهد بود اما توجه به آن ارزشش را خواهد داشت به خصوص برای افرادی که میخواهند بابت خرید گوشی بیش از 900 دلار هزینه کنند.
اگر هم به گیمینگ علاقه دارید و اصلاً گیمر هستید، ایسوس راگ فون 5 چیزی است که به آن احتیاج دارید. در حالی که این موبایل بیشتر برای مصارف گیمینگ کاربرد دارد اما محصول ایسوس در برخی جهات از جمله کیفیت ساخت، کیفیت صفحه نمایش، کیفیت اسپیکرها، دوام باتری و سرعت شارژ به همراه رابط کاربری نیز حرفهای زیادی برای گفتن خواهد داشت. البته شاید کیفیت دوربین آن با کیفیت دوربین سایر پرچمداران بازار یکسان نباشد اما در دیگر بخشها حیرتانگیز میباشد و نسبت به مدل اولیه این خانواده بسیار پیشرفتهتر شده است. از همه مهمتر اما، ارزانتر بودن آن در مقایسه با سایر آلترناتیوها میباشد.
و در پایان، آیفون 12 پرو مکس (iPhone 12 Pro Max). زمانی مقایسه محصولات وانپلاس با محصولات اپل کار بسیار اشتباهی بود زیرا تفاوت فاحشی میان قیمت دستگاهها وجود داشت اما امروزه دیگر چنین تفاوتی نیست. از جمله امکانات پرچمدار فعلی اپل میتوانیم به شیوه طراحی صنعتی و خارقالعاده، کیفیت فوقالعاده صفحه نمایش با پشتیبانی از کیفیت تصویر Dolby Vision، دوربین توانمند، عملکرد سریع، دوام باتری طولانی مدت و سیستم نرمافزاری روان به همراه پشتیبانی درازمدت اشاره کنیم.
دستگاههای کمی هستند که از نظر امکاناتی یارای رقابت با آیفونها را دارند و در این بین آیفون 12 پرو مکس بهترین موبایل این خط تولید است. البته مشخصاً نرخ بازسازی 60 هرتزی به هیچ عنوان مدرن نیست و نبود شارژر سریع در جعبه علیرغم قیمت بالای گوشی هم چندان ایدهآل نخواهد بود ولی با چشمپوشی از این نقاط ضعف، میتوانید صاحب یکی از بهترین گوشیهای بازار شده و خود را از اکوسیستم اندروید جدا کنید.
نظر نهایی
وانپلاس 9 پرو همان امکاناتی را در اختیار ما قرار میدهد که از وانپلاس انتظار داشتیم؛ یعنی یک گوشی قابل اتکا و مورد اعتماد به همراه تمامی قابلیتهای به خصوص و شگفتانگیز. با این دستگاه اما، گویا کمپانی چینی به اعمال تغییرات کوچک راضی شده زیرا سراغ تغییرات گسترده و شاید جنجالی نرفته است.
شما میتوانید این تغییرات را در گوشیهای دارای پسوند پرو (Pro) بیشتر مشاهده کنید؛ حال فرقی نمیکند به وانپلاس 8 پرو نگاه میکنید یا وانپلاس 7 پرو. این دستگاهها از نظر امکاناتی تفاوت زیادی با هم ندارند. در واقع این اصل ماجراست زیرا گویا وانپلاس قوانین خودش را بر همین اصل بنا نهاده و بعید است به این زودیها آن را کنار بگذارد.
اما این تمایل به عدم تغییر و یا تغییرات کوچک، در افزایش قیمت مشاهده نمیشود. طرفداران وانپلاس و منتقدان آن در سالیان اخیر حرکت آهسته و رو به جلوی این شرکت برای گرانتر کردن محصولاتش را تحسین کردهاند زیرا معتقدند این شرکت از قهرمانی که زمانی علیه برندهای قدرتمند شورش میکرد، حالا خودش به یک برند شورشی و انقلابی تبدیل شده است.
اما با قیمت پایه 969 دلاری، وانپلاس وارد بازار گوشیهای گران قیمت شده است. منظور از بازار گوشیهای گران آن است که خریدارانی در آن حضور دارند که به هیچ عنوان نمیخواهند با کمی و کاستی و اشتباهات شرکتهای سازنده روبهرو شوند. در این بازار، حتی برندهایی مانند سامسونگ نیز باید اصطلاحاً عرق بریزند تا بتوانند توجه مشتریانشان را جلب کنند و کمپانیهایی نظیر گوگل که نتوانستهاند فشار را تحمل نمایند نیز محکوم به خارج شدن هستند.
با همه اینها، آیا وانپلاس 9 پرو قدرت کافی را دارد تا در این بازار رقابت کند؟. فکر نمیکنیم. برخی اوقات اعمال تغییرات کوچک کفایت نمیکند بلکه خودِ محصول و برند هم باید خوب باشد.
نقاط قوت
کیفیت فوقالعاده صفحه نمایش
رابط کاربری تمیز و ساده و عملکرد سریع
اسپیکرهای پرقدرت و باکیفیت
عملکرد عالی لنزهای اصلی و زاویه گسترده
کیفیت عالی ویدیوهای 4K با نرخ 120 فریم بر ثانیه
سرعت شارژ زیاد
نقاط ضعف
عملکرد دوربین عقب ضعیفتر از رقبای همرده است
دوربین سلفی قدیمی
نبود گزینههای فیلمبرداری پیشرفته (Pro) یا HDR
همکاری با Hasselblad بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد
عدم پشتیبانی از گزینه Nightscape و ناتوانی در ضبط ویدیوهای 4K توسط لنز تله فوتو
دوام باتری ضعیفتر نسبت به گوشیهای نسلهای پیشین
اجرای اکثر بازیها در حالت 60 فریم بر ثانیه