شرکت سونی برخلاف رقبای خود در زمینه گوشیهای بالارده با نمایشگرهای کوچکتر فعالیتهای زیادی داشته و اولین محصول در این زمینه را با ساخت گوشی Xperia Z1 Compact آغاز نمود. در واقع کمپانی Sony با جمع کردن پردازندهها و دوربینهای در حد گوشیهای پرچمدار و همچنین برخی ویژگیهایی مانند ضد آب بودن و خوش ساخت بودن در همان کیفیت پرچمداران، اقدام به ساخت گوشیهای Compact کرد.
سونی در ساخت گوشی Xperia X Compact تغییراتی اعمال کرده که بیسابقه بوده است. در حقیقت این گوشی یک پرچمدار کوچک با شاکله اصلی اما فشردهتر Xperia X است. میتوان گفت بیشتر مشخصات این نسخه از قبیل پردازنده اسنپدراگون 650، اسکنر اثر انگشت، دوربین 23MP و اسپیکرهای جلویی از نسخه بزرگتر آن یعنی Xperia X گرفته شده، اما به علت سایز کوچک نسخه Compact، نمایشگر آن کوچکتر و دارای رزولوشن کمتری است.
امروزه دیگر سازندگان گوشی محصولاتشان را در اندازههای 5 الی 5.2 اینچ میسازند و به سختی میتوان گوشیهایی که در حد پرچمدار هستند را با اندازه کمتر از 5 اینچ پیدا کرد.
در حالی که خرید گوشی با صفحهنمایش کوچکتر در چند مدت اخیر مورد توجه اکثر کمپانیها و کاربران قرار گرفته، اما طبیعتا این محصولات برای سازندگانشان مشکلاتی به همراه دارند. در صورتی که هدف ساخت، گوشی نازک باشد باید باتری آن نیز ظرفیت کمتری داشته باشد و در صورتی که قصد دارید ظرفیت باتری مناسبتر باشد، باید قید طراحی ظریف و باریک بدنه را بزنید. اما گوشی سونی اکسپریا ایکس کامپکت با دارا بودن ضخامتی تقریبی یک سانتیمتری، اعتدال در بین ضخامت و ظرفیت بیشتر باتری را رعایت کرده است.
طراحی و کیفیت ساخت گوشی Sony Xperia X Compact
گوشی سونی Xperia X Compact از لحاظ ظاهری بطرز سادهای مستطیل شکل با بدنه پلاستیکی و دکمههای حساس و چند پورت است. شاید برخی خرده بگیرند که چرا در این گوشی از آلیاژ ALKALEIDO که در ساخت Xperia XZ بکار رفته، استفاده نشده است. اما باید اذعان داشت که در این گوشی به طرز شگفتانگیزی از رنگبندیهای متنوع استفاده شده است.
گوشی Xperia X Compact را نمیتوان در رده گوشیهای باریک گنجاند. چرا که ضخامت آن 9.5mm است. البته ضخیم بودن آن امتیازهایی را نیز در پی دارد. چنان که امکان استفاده از باتری 2,700mAh و دوربین 23MP بصورت تخت و بدون بیرونزدگی را فراهم آورده است.
تمام دکمههای فیزیکی در سمت راست گوشی قرار داده شدهاند که شامل دکمه پاور به همراه اسکنر اثر انگشت، دکمه کنترل صدا و دکمه شاتر میشوند.
در سمت دیگر یک اسلات کارت microSD تعبیه شده و در قسمت بالا جک هدفون و همچنین در پایین گوشی پورت USB Type-C قرار دارند.
در قسمت جلوی گوشی دکمههای فیزیکی جای خود را به دکمههای لمسی دادهاند. همچنین سونی مانند سریهای قبلی اسپیکرهای استریو گوشی را در پنل جلویی تعبیه کرده است.
صفحهنمایش گوشی سونی Xperia X Compact
میتوان گفت که اندازههای گوشیهای کامپکت بر اساس اندازه صفحه نمایشگرشان تعیین میشوند. Xperia X Compact دارای صفحه نمایش 4.6 اینچی از نوع IPS-LCD با رزولوشن 720p هست. علاوه بر اندازه گوشی، صفحه نمایش آن نیز باعث راحت بودن کار با یک دست شده است.
سونی در ساخت نمایشگر این گوشی از تکنولوژی اختصاصی Triluminous استفاده کرده که به واسطه آن پنل دارای وسعت رنگ گستردهای شده و میتوان تنوع رنگهای بیشتری را در مقایسه با LCD های معمولی مشاهده کرد. همچنین در صفحهنمایش این گوشی تکنولوژی دیگری از سونی بنام X-Reality بکار برده شده که کنتراست و رنگهای عکسها و فیلمهای گالری را افزایش میدهد. علاوه بر اینها، از لحاظ درخشندگی، کنتراست بالا و کیفیت نمایش در محیطهای بیرون در حد گوشیهای پرچمدار است.
باتری گوشی سونی اکسپریا X Compact
همانگونه که قبلا اشاره کردیم، Sony Xperia X Compact دارای باتری بزرگتری نسبت به سایز خودش است. باتری 2,700mAh به خوبی وظیفه تغذیه نمایشگر کوچک و پردازندهها را انجام میدهد. در تستهای جیاسام آرنا که روی باتری این گوشی انجام گرفته شده، این گوشی توانسته 73 ساعت پایداری داشته باشد. یعنی با یکبار شارژ نمودن باتری، میتوان سه روز تمام به شکلی که هر روز یک ساعت تماس، وبگردی و تماشای فیلم انجام داد، با این گوشی کار کرد.
با انجام تستهای جداگانه برای دوام باتری نتایج به دست آمده چنین است: میتوانید 14 ساعت بدون وقفه با گوشی تماس گرفته و صحبت نمایید، 11 ساعت و نیم وبگردی کنید و حدود 10 ساعت فیلم تماشا کنید. اما آنچه که بیشتر جلب توجه میکند، پایداری 73 ساعت این باتری در حالتی است که اشاره کردیم.
این گوشی از شارژ سریع 3 Qualcomm نیز پشتیبانی میکند که میتواند 70 درصد از باتری را در حدود نیم ساعت شارژ نماید. اگر بخواهید سرعت کم شدن شارژ باتری را بکاهید، میتوانید گوشی را در حالت Stamina قرار دهید.
خروجی صدای Sony Xperia X Compact
کیفیت صدای خروجی گوشی در تست آمپلیفایر خارجی بسیار عالی است. همچنین صدای خروجی بدون نویز و بلندی آن بالاتر از میانگین است.
هنگام استفاده از هدفون، خروجی صدای گوشی پایین میآید. سونی برای بالا بردن کیفیت صدا و حذف نویزها از تکنولوژی اینترمدولاسیون استفاده کرده است. کیفیت استریو نیز برخی اوقات به مشکل برمیخورد، اما میتوان گفت که عملکرد این گوشی از لحاظ صدا در جایگاه متوسطی قرار دارد.
امروزه بیشتر خریداران و طرفداران گوشی از اسپیکرهای استریو که در پنل جلویی قرار دارند استقبال میکنند و Xperia X Compact از این لحاظ عالی عمل کرده است.
دوربین سونی Xperia X Compact
گوشی X Compact از دوربینی با سنسور سونی IMX300 با وضوح 22.8MP که دامنه دید وسیع 24mm دارد و دارای دریچه دیافراگم f/2.0 است، بهره میبرد. فوکوس خودکار این گوشی از فوکوس لیزری بهره میبرد. همچنین از فوکوس خودکار پیشبینی کننده سونی (Hybird) در این دوربین نیز استفاده شده که به لطف آن میتوان اجسامی را که آهسته حرکت میکنند را ردیابی کرد.
دیگر ویژگیهای دوربین شامل یک فلش LED و یک سنسور RGBC-IR هستند. سنسور RGBC-IR همان نورهای قرمز سبز آبی شفاف و مادون قرمز است که دوربین را برای تشخیص و تنظیم نور سفید کمک میکند.
این دوربین تصاویری با جزئیات زیاد و مخصوصا در شرایط روشنایی خوب ارایه میدهد. هیچ گوشی در این ردهها نیست که با سنسور 23MP بتواند جزئیاتی مانند این گوشی ارایه دهد. رنگها زنده و پرطراوت هستند و رنج دینامیکی آنها خوب است.
درست مانند تمام گوشیهای سونی که از همین سنسور دوربین استفاده میکنند، عکسهای گرفته شده با Xperia X Compact نیز با بزرگنمایی 1:1 نیستند. باید به این مسئله نیز اذعان داشت که در بیشتر تصاویر گرفته شده (حتی در شرایط روشنایی مناسب) نویز دیجیتالی وجود دارد.
در مورد دوربین سلفی، سونی اکسپریا ایکس کامپکت عقبگرد داشته و بجای دوربین 13MP از یک دوربین 5MP بکار گرفته شده است. اما این سلفی نیز عملکرد رضایتبخشی دارد و دامنه دید گسترده آن 22mm است.
سونی در ساخت Xperia X Compact از فیلمبرداری 4K صرف نظر کرده و تنها به کیفیت 1080p با دو گزینه سرعت 30fps و60fps بسنده کرده است.
عملکرد دوربین پشتی در فیلمبرداری FullHD در نوع خود شاهکار است. به عقیده منتقدین ویدیوهای 1080p آن را در بین سایر گوشیهای سونی میتوان بهترین نامید.
رابط کاربری سونی Xperia X Compact
به شکل پیشفرض گوشی سونی Xperia X Compact با اندروید مارشمالو عرضه میشود، اما به گفته خود سونی بروز رسانی اندروید نوقا 7.0 برای این گوشی در راه است.
سونی در طی سالهای اخیر نگاهی ویژه به بخش نرمافزاری گوشیهایش داشته است. بگونهای که ساده و مؤثر بودن شرط اساسی برای ساخت رابط کاربری اسمارتفونهایشان بوده است. بطور مثال Task Switcher و قسمت نوتیفیکیشن از سبک نسخه اصلی اندروید پیروی میکنند.
البته استایل خود سونی به همراه آیکونهای Xperia و پسزمینههای سفارشی و لاک اسکرین نیز کماکان در این نسخه از گوشی سونی حفظ شده است.
هر لحظه میتوانید از جستوجوی سریع اپلیکیشن استفاده نمایید که همیشه هنگام سرچ کردن گزینههایی برای اپلیکیشنهایی که بیشتر استفاده کردهاید را برایتان پیشنهاد خواهد داد.
مجموعه اپلیکیشنهای سفارشی چندرسانهای شامل Music ،Album و Video به همراه اپلیکیشنهای خود گوگل مانند Photos و Play Music میشوند. اپلیکیشن Lifelog سونی فعالیتهای فیزیکی مانند پیادهروی و دویدن را نیز ثبت میکند.
سرویس پشتیبانگیری سونی شامل تمام ویژگیهایی است که میتواند امنیت تمام اپلیکیشنها، مخاطبین، پیامها و تنظیمات گوشی را حفظ کند.
البته سونی در رابطه با رابط کاربری Xperia X Compact دو ویژگی جدید اضافه کرده است. اولین ویژگی خاصِ این گوشی، دستیاری است که بطور اتوماتیک تنها یادآوریها و ساعت را تنظیم میکند. دومین ویژگی، به صورت خودکار برای اپلیکیشنهایی که بلااستفاده ماندهاند فایلهای کَش را حذف میکند تا سرعت گوشی و فضای ذخیرهسازی افزایش یابد.
بنچمارک Sony Xperia X Compact
قبلا گوشیهای کامپکت سونی از لحاظ نوع چیپست و همچنین قدرت پردازشی تقریبا با نسخههای پایه برابر بودند، اما Xperia X Compact سنتشکنی کرده است. همانطور که میدانید پردازشگر Snapdragon 650 در X Compact به جای پردازشگر Snapdragon 820 در نسخههای پایه بکار گرفته شده است. این چیپست بالانس خوبی بین قدرت و راندمان ایجاد کرده است و شامل دو هسته قدرتمند Cortex-A72 با کیفیت بالا و چهار هسته Cortex-A53 با راندمان بالا اما با مصرف پایینتر باتری میباشد. همچنین ظرفیت حافظه رم این گوشی 3GB است.
اسنپدراگون 650 در زمینه CPU بهتر از اسپ 810 ظاهر شده است، ولی بنظر میرسد در زمینه گرافیکی جایگاه مطلوبی ندارد. بطور کلی میتوان ادعا کرد که Xperia X Compact از بیشتر گوشیهای ساخته شده اخیر عملکرد سریعتری دارد.
اکنون برای سازندگان گوشیها دیگر سرعت مسئله زیاد جدی تلقی نمیشود، بلکه بیشتر راندمان بالا برای استفاده بهینه از باتری مهمتر است. بنابراین خریداران Sony Xperia X Compact باید خوشحال باشند که X Compact در این زمینه در جایگاه بالایی قرار دارد.
سخن پایانی
با توجه به مشخصات و مزیتهایی که برشمردیم، به صراحت میتوان گفت بهترین گزینه خرید گوشی اندرویدی با صفحهنمایش زیر 5 اینچ گوشی Sony Xperia X Compact است. دوربین این گوشی بسیار توانمند بوده و در عکسهای گرفته شده با این دوربین نسبت به همتایانش جزئیات بینظیری وجود دارد. کیفیت ساخت آن بالاست، نمایشگر قابل قبولی دارد، بسیار شیک است، سنسور اثر انگشت آن در بهترین مکان ممکن قرار دارد، دارای اسپیکرهای استریو است و پردازشگر قابل اطمینانی دارد.
در کل این گوشی از نظر نرمافزاری بسیار سریع بوده و دارای تعدادی از اپلیکیشنهای ساخت سونی و ویژگیهایی که ارزش خرید آن را بالا میبرد است – مانند مجموعه مولتیمدیای عالی، تمهای Xperia، جستوجوگر اپلیکیشن و حالت ذخیره کننده باتری Stamina. همچنین آخرین نسخه اندروید 7 Nougat برای بروز رسانی این گوشی در راه است.
البته گوشیهایی در این حد و اندازه خالی از عیب و ایراد نیستند – مانند نداشتن کیفیت فیلمبرداری 4K و مشکلاتی که در پردازش عکاسی وجود دارد. شاید برای برخی کاربران خیلی مهم نباشد که گوشیشان کیفیت 4K برای فیلمبرداری ندارد و به کیفیت 1080p بسنده کنند و شیفته دیگر ویژگیهای این گوشی شوند.
به نظر میرسد در صنعت گوشیهای هوشمند دیگر نوآوریها بیشتر به سمت فبلتهاست و گوشیهای صفحه کوچکی که به راحتی میتوان با یک دست با آنها کار کرد در حال سقوط کردن از نظر قابلیتها و ویژگیهای جدید هستند. اما هنوز تا زمانی که گوشیهای کامپکت در بورس هستند، گوشیهایی مانند Xperia X Compact یکی از بهترین گزینهها میباشند.