حوزه تکنولوژی واقعیت مجازی از آن دسته فناوریهای نوظهوری است که غولهای فناوری با عطش فراوان مجاب به شروع سرمایهگذاریهای کلان کردهاند. طبیعتا این عطش کمپانیها بی دلیل نیست. در این مقاله سعی شده تا دلایل موفقیت حوزه واقعیت مجازی را در آینده بررسی کنیم.
دنیای تکنولوژی برای اولین بار نیست که شاهد چنین موج جدیدی باشد. سالها پیش کنسول پلیاستیشن با ورود خود توانست دنیای بازیهای ویدیویی را با طرحی تازهای همراه کند. این طرح تازه همان بازیهای سه بعدی بود که چندین کمپانی بزرگ هم میل آنچنانی برای ورود به این عرصه نداشتند. در آخر چه نتیجهای به ثمر رسید؟ سونی با فروش 100 میلیون، هم رکورد فروش کنسول بازیها را در آن زمان شکست و هم باعث شد تمامی رقبای خود از جمله نیتندو و سگا سترن به فراموشی سپرده شوند.
با پتانسیلی که کارشناسان در فناوریهای واقعیت مجازی (Virtual Reality) مشاهده میکنند، همچنین تلاشهای بسیار زیاد دو کمپانی گوگل و فیسبوک در این حوزه، میتوان آینده درخشانی مانند آنچه برای بازیهای سه بعدی اتفاق افتاد را برای این حوزه متصور شد. البته که در این حوزه هم بعضی از فعالان تکنولوژی دچار تردید هستند. با پیشرفته شدن محصولات این فناوری دامنه گسترش و پذیرفته شدن توسط همگان افزایش خواهد یافت.
آمار و ارقام فروش گوشیهای هوشمند حاکی از آن است که رغبت کاربران برای خرید گوشی های گوگل کاهش پیدا کرده. دلیل این مهم هم که دستگاههای این کمپانی از لحاظ ارتقا در وضعیت ثابتی قرار دارند.
اما با وجود این آمار و ارقام، گوگل مسر است تا آخرین نسخه از سیستم عامل خود، اندروید را با نام نوقا وارد بازار کند. این پافشاری گوگل به این دلیل است که در بروزرسانیهای این سیستم عامل، قابلیت استفاده از پلتفرم جدید این کمپانی در زمینه واقعیت مجازی بیش از پیش بهینه شده است. این نکته نشان دهنده اهمیت حوزه Virtual Reality برای گوگل به عنوان یک ارتقای اساسی است تا کاربران را ترغیب به خرید گوشیهای هوشمند 4K کند.
با وجود اخبار ضد و نقیض مبنی بر طراحی یک هدست واقعیت مجازی توسط اپل، پیشبینیها خبر از عدم استقبال این هدست را میدهند. گوگل با هوشمندی، با توجه به تاثیر واقعیت مجازی بر فروش دستگاههای اندرویدی خود، میتواند از رقیب دیرینهاش در این زمینه پیشی بگیرد.
در زمان حال، شرایط ابتدایی برای VR وجود دارد. به شکلی که هر فناوری و کالای جدید با ورود خود به بازار به یک کالای فرعی تبدیل میشود. به تدریج و با تکامل این فناوری و کالا به جزو اصلی نیازمندیهای جامعه تبدیل میشود. پس کمپانیهایی مانند گوگل نباید انتظار داشته باشند تا کاربران به خاطر وجود مزیت واقعیت مجازی به ارتقای تلفن همراه خود دست بزنند.
از عوامل مهم دیگری که میتواند در رشد روزبهروز و پیشرفت در آمار فروش هدستهای واقعیت مجازی در بازار سهیم باشد، در هم آمیخته شدن شرکتهای نوآور میباشد. در حال حاضر، دو شرکت فیسبوک و گوگل سهم بسیار بیشتری در سرمایهگذاری واقعیت مجازی داشتهاند. با گذر زمان دیگر کمپانیهای دنیای تکنولوژی به جرگه توسعهدهندگان تکنولوژی واقعیت مجازی خواهند پیوست.
سالها پیش که سونی با پلیاستیشن پا به عرصه سرگرمیهای رایانهای گذاشت، با انحصار سختافزاری و نرمافزاری محصولش سعی در محدود کردن بازار در دست خودش داشت. اما به مرور زمان متوجه شد دیگر توسعهدهندگان بازی نیز از اهمیت خاصی، حداقل به جهت ایجاد رقابت در بازار برخوردار هستند. حالا اگر بازار بتواند همچین رقابتی را در بین کمپانیهای تولیدکننده این تکنولوژی بهوجود آورد، رشد روزافزون با سرعت بیشتری در این زمینه خواهیم داشت.
طبق آمار موجود پتانسیل موجود در بازار این تکنولوژی بسیار بالاست. حدود 100 مشتری سازمانی توسط شرکت Meta (یکی از بزرگترین کمپانیهای فعال در زمینه واقعیت مجازی) جذب شده است. با توجه به این مسئله که تمرکز کمپانیهای پیشبرنده این فناوری روی کاربران عادی و بازیهای ویدیویی میباشد، میتوان آیندهای درخشان برای این صنعت متصور شد.
همانند فناوری 3D، واقعیت مجازی نیز محیطی جهت موفقیت در حوزههای تجاری را برای اشخاص ثالث و سازمانها به وجود میآورد.
همانطور که اشاره شد، VR پتانسیل بسیار بالایی در رشد و بکارگیری در استفاده شخصی تا صنایع مختلف دارد. درست است که در حال حاضر تمامی کاربران و سازمانها بدون ریسک ورود به این حوزه تنها آن را تحسین میکنند، اما با توسعه روزافزون این تکنولوژی مسیر زیادی تا پذیرفتهشدن این صنعت مهم توسط مردم نخواهد ماند.